Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe behandeling nodig bij één op drie chronische ggz-patiënten

Veel langdurige psychiatrische patiënten zouden ge-herdiagnosticeerd moeten worden. Omdat de oorspronkelijke diagnose niet meer klopt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Gelderse zorgaanbieder GGNet. Uit het onderzoek onder bijna 1000 patiënten blijkt dat verschillende beperkingen in de eerste diagnose worden gemist: verstandelijke beperking, trauma’s, verslaving en autisme.
foto AdobeStock

De Gelderse zorgaanbieder GGNet heeft zich twee jaar geleden afgevraagd waarom veel van hun chronische patiënten niet opknappen. Uit onderzoek onder 967 patiënten werd duidelijk dat in 27 procent van de gevallen de hoofddiagnose veranderd moet worden. ‘Er blijft van alles onder de radar’, zegt GGNet-bestuurder Kees Lemke in het tijdschrift De Psychiater. ‘Het gaat vooral om aandoeningen die bij de primaire diagnose niet zijn geconstateerd’, zegt Lemke, ‘zoals trauma, licht verstandelijke beperking, verslaving en autisme.’ Herdiagnoses zijn noodzakelijk.

Behandeling niet passend

Verder blijkt uit het onderzoek van GGNet dat bij 35 procent van de onderzochte patiënten de behandeling niet meer passend is. Bij 51 procent van de chronische psychiatrische patiënten zijn nieuwe inzichten naar boven gekomen die relevant zijn voor verdere behandeling, aldus bestuurder Lemke.

Her-diagnosticeren

Volgens de bestuurder is het gebrek aan een goede herdiagnose niet alleen een verschijnsel dat zich voordoet bij GGNet. Lemke: ‘Wij hebben hierover op een Voorjaarscongres een presentatie gegeven. Daarna was het doodstil. Een psychiater zei: “Ik denk dat het klopt en ik schaam me kapot”.’ Verder zijn na het onderzoek 165 patiënten direct ontslagen. Veertig van hen had geen hulp meer nodig en de andere 125 patiënten konden worden overgedragen aan de huisarts of een andere behandelaar.

‘We nemen minder tijd’

In de ggz worden met patiënten elk halfjaar tussentijdse behandelevaluaties gehouden. Toch komen de nieuwe diagnoses daar niet aan de orde. ‘We doen die evaluaties met aandacht, maar ook met enige gehaastheid’, zegt Lemke. ‘Vanwege de enorme toestroom van patiënten en de dalende financiering, nemen we minder de tijd: “verdunde zorg”. Bovendien, als herstel uitblijft, raken patiënt en behandelaar na een tijd gedemoraliseerd en hebben minder vertrouwen in een goede afloop.’

Pessimisme doorbreken

GGNet zoek doelbewust de publiciteit met de uitkomsten van hun onderzoek. Lemke: ‘Omdat we het pessimisme rond deze groep langdurig psychiatrische patiënten willen doorbreken. Het zijn de zwaarste patiënten die in feite de minste aandacht krijgen en bij wie de gezondheidswinst het laagst is. Ze krijgen niet de optimale zorg.’

Lees meer over het onderzoek van GGNET in “de Psychiater” van augustus 2018>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.