Het programma is een initiatief van voormalig staatssecretaris Jet Bussemaker (VWS). Het ministerie voert het uit in samenwerking van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en MOgroep Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening. In Welzijn Nieuwe Stijl moeten de resultaten van onderzoeksprogramma’s worden ingevoerd. Dit zijn programma’s als Beter in meedoen, de Wmo-werkplaatsen en de Kanteling.
Gemeenschappelijker
In de brochure worden de hoofddoelstellingen geschetst van het programma: gemeenschappelijker, professioneler en effectiever en efficiënter. Gemeenschappelijker betekent bijvoorbeeld dat de doelen van gemeenten met de Wmo, welzijnswerk en maatschappelijke doelen tot stand komen in dialoog met instellingen en burgers.
Lokale voorbeelden
De uitgave bevat ook een hoofdstuk met de beschrijving van de acht bakens (zie het dossier Welzijn Nieuwe Stijl). Vooral de lokale voorbeelden maken de enigszins abstracte bakens concreet. Beschreven worden onder meer ‘de eigen krachtwijzer’, een digitaal instument voor vraagverheldering en (zelf)indicatie uit Almere. Interessant zijn ook Stipepunten, de steunpunten voor mantelzorg in Friesland, het inloopproject voor psychiatrische patienten in Tilburg en de Achter de voordeur-aanpak in Rotterdam.
Geen blauwdruk
In het hoofdstuk over de relatie opdrachtgever-opdrachtnemer wordt benadrukt dat deze bakens geen blauwdruk zijn. ‘Het is goed om hierover lokaal met elkaar het gesprek aan te gaan. Dit leidt tot opdrachtgeverschap dat meer is gebaseerd op kennis over en waardering voor welzijn en niet te zeer gedreven is door de waan van de dag.’
Doelgroep
De brochure is bedoeld voor bestuurders en uitvoerders. Ook voor andere organisaties kan deze brochure interessant zijn, bijvoorbeeld woningbouwcorporaties, cliëntenorganisaties, sportverenigingen, onderwijsinstellingen.
Links:
Dossier Welzijn Nieuwe Stijl,
Brochure Welzijn Nieuwe Stijl en Documenten van VWS, VNG of MO-Groep
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Volg Zorg+Welzijn op Twitter>>
Bron: Invoering Wmo
Welzijn Nieuwe Stijl is ook in de jeugd(zorg) toepasbaar als je het mij vraagt… De gemeente is regisseur in een op participatie ingestelde samenleving waarin eigen verantwoordelijkheid (in de zorg) meer aandacht krijgt. Kernwoorden: regie, samenwerking, zelfredzaamheid, zorg voor elkaar en sociale samenhang.
J.G. Buijk, Ecart
Mijn mond valt de laatse tijd open van verbazing ,, wat er allemaal niet van de wmo betaald wordt
opvang kinderen
leer achterstanden
adhd
drugverslaving
gezins problemen
is daar de pot wvg geld voor opgegeven ??
dat hoort daar niet in thuis … vroeger werdt dat toch ook niet vergoed..
oh natuurlijk er zat minder in de pot van de awbz ,,, dus laten we de pot met geld van ouderen en gehandicapten dan maar ook gaan gebruiken …
de overheid dacht natuurlijk die gemeente,s houden zoveel geld in die wvg pot over die de gemeente,s al die jaren heeft gebruikt voor allerlei anderen doeleinden in hun gemeente , zoals paar straatjes asfalteren ga zo maar door … daar moeten we een stokje voor steken