Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw cao gehandicaptenzorg salaris: 15% meer salaris en bescherming tegen agressie

Minimaal 10% meer salaris en tot 15% meer loon voor medewerkers die het minst verdienen. Dat is een van de belangrijkste afspraken voor een nieuwe cao gehandicaptenzorg salaris. Daarnaast worden medewerkers met een nieuw protocol beschermd tegen grensoverschrijdend gedrag.
cao gehandicaptenzorg salaris
cao gehandicaptenzorg salaris

De salarisverhoging in de gehandicaptenzorg gaat in een aantal stappen. 3,2% meer loon kregen medewerkers in de gehandicaptenzorg al in mei 2023. Met de nieuwe afspraken krijgen zij nog eens 3% extra vanaf 1 september 2023. Iedere medewerker krijgt er dan minimaal 80 euro per maand bij. Vanaf 1 december 2023 komt er nog eens 3% salaris bij, weer met een bodem van 80 euro per maand. Cao gehandicaptenzorg salaris.

Cao gehandicaptenzorg salaris

In 2024 is er op 2 momenten nog een loonsverhoging in de gehandicaptenzorg. Dan stijgt het salaris op 1 juni met 2% met een bodem van 55 euro en nog eens met 2% op 1 december, wederom met een bodem van 55 euro. Zo komt de totale loonsverhoging uit op minimaal 10% en omdat er steeds een minimaal bedrag is wat erbij komt, gaan de laagste schalen er tot 15% op vooruit.

Andere afspraken over geld

  • De minimale reiskostenvergoeding in de gehandicaptenzorg wordt vanaf 1 januari 2024 verdubbeld: van 8 cent naar 16 cent per kilometer
  • De voorwaarden voor de onregelmatigheidstoeslag (ORT) worden verbeterd. De ORT wordt vanaf 1 januari 2024 berekend over het feitelijke uurloon.
  • Er wordt vanaf 1 januari 2024 niet langer onderscheid gemaakt in functies bij de toepassing van de onregelmatigheidstoeslag. Dat betekent dat ook werknemers die ingedeeld zijn in een FWG-schaal vanaf FWG 70 voor de toeslag voor onregelmatig werken in aanmerking komen, schrijft brancheorganisatie Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).

Cao vvt 2023 salarisschalen

Medewerkers in de gehandicaptenzorg moeten ook beter worden beschermd tegen grensoverschrijdend gedrag. Het initiatief voor een protocol grensoverschrijdend gedrag komt van vakbond NU’91. Tegen Skipr zegt interim-voorzitter van NU’91 Femke Merel van Kooten blij te zijn dat de VGN hierin meegaat. ‘Het is belangrijk dat alle zorgprofessionals tijdens hun werk worden beschermd tegen elke vorm van agressie, intimidatie, discriminatie en/of pesten. Met dit protocol worden hun rechten juridisch verankerd in de cao.’ Het protocol wordt waarschijnlijk vanaf 1 januari 2024 als bijlage toegevoegd aan de cao.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over cao’s in het sociaal domein met de gratis online nieuwsbrieven van Zorg+Welzijn, het vakmedium voor professionals in het sociaal domein.>>

Cao vvt salarisschalen 2023

Vaste werknemers krijgen eerste keus bij het invullen van het rooster. Zo’n zelfde afspraak werd vorige week ook gemaakt in de cao vvt (thuiszorg en verpleeghuizen). Dit moet de werkdruk tegengaan van medewerkers in vaste dienst.

De vakbondsleden moeten nog instemmen met de nieuwe afspraken. Geven zij akkoord, dan loopt de nieuwe cao gehandicaptenzorg tot 31 december 2024. Lees hier het volledige onderhandelingsresultaat.

Lees alles over cao gehandicaptenzorg salaris

Zorg+Welzijn schrijft regelmatig artikelen waarin we uitleggen waar je als sociaal werker recht op hebt volgens jouw cao. Dat doen we voor alle cao’s waar sociaal werkers onder kunnen vallen: de cao VVT, de cao Sociaal Werk Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening, cao Jeugdzorg, cao GGZ en dus de cao Gehandicaptenzorg. Lees bijvoorbeeld:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.