Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Nieuwe cao gehandicaptenzorg: meer salaris, regeling aangifte bij agressie en andere extra’s

Een loonsverhoging vanaf 1 mei 2022, nog een loonsverhoging vanaf 1 mei 2023, extra vergoedingen en je werkgever aangifte kunnen laten doen bij agressie op de werkvloer. Dat zijn de belangrijkste punten uit het vannacht afgesproken onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao gehandicaptenzorg.
Foto Pixabay

Er is in 2023 een nieuwe CAO gehandicaptenzorg afgesproken. Daarover lees je meer in het bericht ‘Nieuw cao gehandicaptenzorg salaris: 15% meer salaris en bescherming tegen agressie‘.

De belangrijkste CAO-afspraken gehandicaptenzorg

Dit zijn de belangrijkste punten voor een nieuwe cao gehandicaptenzorg (bron: vakbonden FNV Zorg en Welzijn en NU’91):

  • Per 1 mei 2022 ontvangen alle medewerkers een loonsverhoging van 2,2% met een bodem van 85 euro.
  • Per 1 mei 2023 ontvangen ze een loonsverhoging van 3,2%.
  • Voor de schalen 35 tot met 50 verdwijnt op 1-5-2022 de onderste trede en komt er een trede aan de bovenkant bij.
  • Op 1-5-2023 gaat de onderste trede van de schalen 40 en 45 nog een keer weg. Aan de bovenkant komt er weer een trede bij.
  • De eindejaarsuitkering gaat in december 2023 eenmalig omhoog met 0,5%.
  • Er komt een generatieregeling om minder te kunnen gaan werken na een bepaalde leeftijd en tegelijkertijd toch volledig pensioen op te bouwen.
  • Er komen meer mogelijkheden om te sparen voor verlof, tot maximaal 100 weken. ‘Dit is verlof voor bijvoorbeeld een sabbatical, tijdelijk minder uren werken of scholing’, schrijft FNV.
  • De vergoeding voor een onrustige slaapdienst wordt verruimd en verhoogd.
  • Op verzoek van de werknemer doet de werkgever aangifte bij agressie.
  • Er komen ook specifieke afspraken over het informeren van vrouwen over overgangsklachten. Bestuurder FNV Zorg en Welzijn Skalli: ‘ Veel overgangsklachten worden verward met burn-outklachten, waardoor werknemers soms onterecht langdurig uitvallen. Door de juiste maatregelen op de werkvloer te nemen, zoals het kunnen houden van powernaps, hopen we dat deze vrouwen langer en gezond inzetbaar blijven.’

Heb jij een vraag over deze nieuwe cao? Mail ons! De meest gestelde vragen leggen we voor aan de expert. 

De afspraken moeten nog voorgelegd worden aan de leden van de cao-partijen, pas dan wordt de nieuwe cao gehandicaptenzorg definitief. Als leden instemmen, loopt de nieuwe cao met terugwerkende kracht van 1 oktober 2021 tot en met 31 januari 2024.

Arbeidstekort in gehandicaptenzorg en mensen met een beperking laten meedoen

Bestuurder VGN Boris van der Ham blikte voor Zorg+Welzijn vooruit op 2022 en wat ervoor nodig is om mensen met een beperking meer te laten meedoen. Dat zit onder andere in een betere cao voor medewerkers. Maar ook in nog veel meer veranderingen die nodig zijn, benadrukt Van der Ham.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in jouw vakgebied, schrijf je daarom nu in voor de nieuwsbrief van Zorg+Welzijn >>

 

 

4 REACTIES

  1. Wat ik me afvraag is hoe vaak je verplicht terug moet/ mag komen voor een vergadering van 2 uurtjes. Persoonlijk vind ik dit de werk- privé balans ook verstoren, want het is midden op de dag.
    Ik kan dit niet terugvinden in het CAO en het lijkt de gewoonste zaak van de wereld voor de werkgever.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.