Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Nieuwe dakloze moet niet in opvang’

In het hele land groeit het aantal nieuwe dak- en thuislozen. Anders dan de ‘traditionele dakloze’ zijn ze makkelijker op de rit te krijgen. De nieuwe dakloze zou daarom niet in de maatschappelijke opvang thuishoren.
nieuwe groep daklozen
De nieuwe dakloze kan en moet meer

Deze nieuwe groep daklozen is op straat terecht gekomen door andere oorzaken dan de ‘traditionele’ daklozen. De oorzaken liggen vaak  bij de economische crisis. Ontslag en faillissement bij vooral zzp’ers zorgen ervoor dat zij hun huur of hypotheek niet meer kunnen betalen. Door het gebrek aan woningen met lage huur op de woningmarkt, kunnen zij niet goedkoper gaan wonen en raken zo in de financiële problemen. De eigen kracht en het eigen netwerk raakt vervolgens uitgeput, waardoor mensen aan de zwerf raken.

Verslavingsproblemen

In Den Bosch loopt een pilot om deze doelgroep sneller uit de maatschappelijke opvang te laten stromen. In de stad zijn er naar schatting jaarlijks zo’n dertig tot veertig nieuwe daklozen, op een totaal van tweehonderd. Jeroen van Doorn van Springplank 073 zegt in het februarinummer van Sociaal Bestek dat nieuwe daklozen met hulp relatief makkelijk op de rit te krijgen zijn. De ‘nieuwe daklozen’ hebben niet de verslavingsproblemen en de psychiatrische problemen waarmee de traditionele dakloze wel kampt.

Gemeenten en opvangcentra hebben de afgelopen maanden het aantal daklozen zien toenemen. Opvallend is de grote groep jongeren die door ouders op straat wordt gezet >>

Zelfredzaamheid

Het is volgens Van Doorn belangrijk dat de doorstroom uit de opvang voor deze groep zo kort mogelijk is. ‘Blijven ze te lang in de opvang dan hospitaliseren ze en wordt het moeilijker om ze terug in de maatschappij te krijgen.’ Dus; zo snel mogelijk toeleiden naar werk en woning en helpen bij het hervinden en versterken van hun zelfredzaamheid. ‘De nieuwe dakloze kan meer en moet meer. Deze mensen hebben allemaal  een arbeidsverleden. Ze hebben dus gewoon zelfstandig gefunctioneerd. Dat vermogen moeten we helpen te hervinden en activeren.’

Verslavingsproblemen

Het is de kunst zo snel mogelijk met ze te beginnen aan een actieve toekomst, eigenlijk op dag één zodra ze bij de opvang aankloppen, aldus Van Doorn in Sociaal Bestek. Iedereen die zich meldt bij de opvang krijgt een intake. Daar wordt direct al gekeken of iemand een ‘traditionele dakloze’ is of dat hij in aanmerking komt voor de Springplankaanpak. Dan komt er een actieplan en binnen vier tot acht weken een werkplek. Binnen zes tot twaalf maanden zou de kandidaat betaald werk moeten hebben en weer zicht op een eigen huis.

Sociaal Bestek

Lees meer over deze aanpak in Den Bosch in het februarinummer van Sociaal Bestek. Lees hier meer informatie over Sociaal Bestek >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.