Ruim een kwart van de aanbieders van jeugdzorg verwacht dat in 2015 geen zorg meer mogelijk is voor zowel nieuwe cliënten als kinderen en jongeren die al in behandeling zijn. Dat blijkt uit een enquête van koepelorganisaties in de jeugdzorg (Jeugdzorg Nederland, GGZ Nederland, de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en de Vereniging Orthopedagogische Behandelcentra) onder instellingen. De reden dat de continuïteit van jeugdzorg bedreigd wordt, ligt in het gebrek aan afspraken – contracten – met gemeenten over de inkoop van jeugdzorg.
De Transitiecommissie Stelselwijziging Jeugd (TSJ) schrijft in een rapport dat de problemen van jeugdzorg organisaties zich opstapelen. Lees meer >>
Transitie
In een brandbrief aan staatssecretaris Van Rijn van VWS en Teeven van Veiligheid en Justitie waarschuwen de vier koepelorganisaties voor een drama in de jeugdzorg bij de transitie vanaf 1 januari 2015. Zorgaanbieders verwachten een forse omzetdaling die de continuïteit van zorg bedreigt. Veel gemeenten hebben nog geen budgetafspraken met zorgaanbieders. Slechts 14 procent van de zorgaanbieders heeft zekerheid over de inkoop van jeugdzorg.
Continuïteit
‘Het ziet ernaar uit dat de afstand tussen gemeenten en deze aanbieders niet overbrugd wordt’, schrijven de organisaties in de brandbrief. De ondertekenaars doen een dringend beroep op de bewindslieden en op de Transitie Autoriteit Jeugd om ervoor te zorgen dat gemeenten en aanbieders afspraken te maken over de continuïteit van de zorg.
Staatssecretaris Van Rijn heeft de deadline voor inkoop van jeugdzorg verschoven naar 1 augustus 2014. De contracten met jeugdzorg moeten per 1 november 2014 rond zijn. Lees meer>>
Extra kortingen
Volgens de organisaties bestaat er ‘een reëel gevaar dat cruciale zorgfuncties gaan wegvallen, met name bij zorgaanbieders die op bovenregionaal en landelijk niveau werkzaam zijn’. De oorzaak van de problemen tussen gemeenten en aanbieders ligt volgens de koepels: ‘in het ontbreken van rechtstreekse contacten en uitwisseling van gegevens over cliënten en zorgfuncties. In veel gevallen wordt de situatie extra gecompliceerd doordat gemeenten extra kortingen opleggen aan zorgaanbieders, bovenop de landelijke korting.’
Zorg + Welzijn is veranderd! Heb je het al eens gelezen? Blader hier een van onze nieuwe nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>
Vervolg:
Jeugdzorgaanbieders worden daaardoor geregeld met argwaan (en dedain) benaderd en het gevolg is dat veel van die jeugdzorgaanbieders nu een groot deel van hun professionele staf de wacht aanzegt en dat daar geregeld gerekend wordt met een verwacht ontslag van 25% tot 35% van de huidige staf. Dat betekent dat veel van de huidige jeugdzorg zal worden opgebroken en dat een forse vernietiging plaatsvindt van de capaciteit en kennis van medewerkers.
Er is zeker een discussie mogelijk over de huidige wijze waarop de jeugdzorg is georganiseerd en moet werken (bv. over de gemaximaliseerde administratie verplichtingen van de afgelopen jaren waardoor inhoudelijke werkers nu 20% van hub tijd daaran moeten besteden), maar in plaats van een zorgvuldige verandering is gekozen voor de big bang van het over de schutrting gooien van de jeugdzorg bij de gemeenten omdat VWS en Financiën zo snel en voor hen makkelijk (over de ruggen van ouders en kinderen en medewerkers in de jeugdzorg) hun bezuinigingen kunnen binnenhalen.
Het politieke debat in de Kamer en in gemeenten gaat dan ook niet over de gevolgen voor de inhoud van de jeugdzorg, maar alleen over geld. Vandaar de grote zorg van de aanbieders, die JvVV niet wil begrijpen.
Zo’n omzetdaling wordt verwacht omdat zeer veel gemeenten nog geen idee hebben van de (huidige en te verwachten) zorgvraag en daarnaast de deskundigheid niet in huis hebben om met aanbieders in de jeugdzorg goed te overleggen over het garanderen van de continiteit van de huidige zorg en de wijze waarop nieuwe zorgvragen moeten worden opgepakt.
Verder leeft bij veel wethouders en ambtenaren het naieve idee dat er nu veel te veel (en te complexe) jeugdzorg wordt verleend en dat de decentrale aanpak met een grotere inzet van ‘de buurt’ en ‘vrijwilligers’ (beide begrippen niet verder ingevuld) zal leiden tot zowel betere zorg als veel lagere kosten.
Goh…is het nu geld, zelfgenoegzaamheid van de laatste jaren, slechte communicatie, onwetendheid? Want zo’n omzetdaling komt toch niet uit de lucht vallen?