Met het uitspreken van de eed maakt de beroepsgroep aan zichzelf, aan elkaar en aan de samenleving duidelijk waar zij voor staan in hun beroepsuitoefening, aldus de vereniging. Het uitspreken van de eed gebeurt bij de bij de diploma-uitreiking wanneer de afgestudeerden toetreden tot het beroep van verpleegkundige of verzorgende. De V&VN vindt dat de nieuwe gelofte beter past bij de huidige beroepsgroep, omdat het vak steeds professioneler wordt en verzorgenden steeds meer verantwoordelijkheid krijgen.
Lijden verlichten
In de nieuwe eed staat dat de professional het beroep op een verantwoorde en betrouwbare wijze zal uitoefenen. Dit belooft de zorgverlener te doen volgens enkele normen en waarden. Bijvoorbeeld het goed verzorgen van de zorgvrager, het lijden verlichten en helpen om de best mogelijke kwaliteit van leven te realiseren. Of door zich in te zetten voor de bevordering van de volksgezondheid en het welzijn van de samenleving.
Geheimhouding
Het uitspreken van de eed is in Nederland niet verplicht. Opleidingen kunnen zelf bepalen of ze de gelofte wel of niet willen gebruiken. V&VN gaat de scholen uitgebreid informeren over de gelofte. ‘In het vak zitten veel meer aspecten dan geheimhouding alleen’, zegt Monique Roedoe, woordvoerder van V&VN.
Zweren of beloven
Wanneer de eed wordt uitgesproken kan de verpleegkundige of verzorgende kiezen tussen zweren of beloven. Aan het einde wordt ‘Zo waarlijk helpe mij God almachtig’, maar voor God mag ook een andere religieuze naam worden gebruikt.
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Bron: V&VN Foto:ANP/ Marcel Antonisse