Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Nieuwe Jeugdzorgwet vergroot bureaucratie’

De nieuwe jeugdwet zorgt voor meer in plaats van minder bureaucratie in de jeugdzorg. Door de decentralisatie naar gemeenten dreigt er een groter verantwoordings- en toezichtcircuit te ontstaan. Dat blijkt uit onderzoek van Actal, een college dat kabinet en parlement adviseert over regeldruk.
‘Nieuwe Jeugdzorgwet vergroot bureaucratie’
Foto: Stock.xchng

Niet alleen krijgen jeugdigen en hun ouders meer te maken met allerlei regels, ook de instellingen en jeugdhulpverleners zijn er straks meer tijd aan kwijt, vrezen de onderzoekers. In het wetsvoorstel mist een concrete ambitie en doestelling om de regeldruk te verminderen, zo luidt het rapport. Het intrekken van de huidige wet moet een besparing van 5 miljoen euro opleveren, maar in het nieuwe wetsvoorstel staan vergelijkbare én aanvullende verplichtingen die waarschijnlijk die besparing teniet doen.

Terugdringen

Het wetsvoorstel dat op 1 juli bij de Tweede Kamer is ingediend bevat diverse voorschriften voor certificering, kwaliteitsregisters, landelijke inspecties en verantwoording. Maar volgens het adviescollege is daardoor de kans groot dat er stapeling van toezicht optreedt. Actal vindt het jammer dat het rijk niet het voortouw neemt om samen met gemeenten en inspecties de bureaucratie terug te dringen.

Verantwoording

Actal adviseert om tot één set van verantwoordingsinformatie te komen die zowel door het rijk als de lokale overheid moet worden gebruikt. Als je een ontkokering en ontschotting wilt realiseren om kind en gezin optimaal te helpen, dan zou het Rijk terughoudend moeten zijn in het toezicht, eisen en verantwoording, menen de onderzoekers. ‘Deze decentralisatie biedt juist een uitgelezen kans om jeugdhulp op een niet-bureaucratische wijze te organiseren’, aldus voorzitter Jan ten Hoopen van Actal. ‘Wat ik zie, is het omgekeerde, omdat het rijk niet lijkt te durven loslaten.’

Eindoordeel

Het college vindt dat de overheid doelstellingen voor vermindereing van de regeldruk in de wet moet opnemen. Ook zouden de gemeenten en inspecties afspraken moeten maken hoe ze dit doel kunnen behalen. ‘Alles overwegende adviseren wij het Wetsvoorstel Jeugd niet in te dienen, tenzij met onze adviespunten rekening is gehouden’, zo luidt het eindoordeel van Actal.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.