Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Nieuwe jeugdzorg: nadruk op opvoeding

Versterking van de opvoeding, op school, in het gezin en op de kinderopvang. Dat zijn de uitgangspunten voor het nieuwe jeugdzorgstelsel. Gemeenten gaan komende maanden discussiëren over het advies: “Opvoeden versterken”. 'Verstrekking van het pgb kan deel uitmaken van het takenpakket van het CJG.'
Nieuwe jeugdzorg: nadruk op opvoeding

Scholen en kinderopvang krijgen ondersteuning om het pedagogische klimaat te verbeteren. Bij het Centrum voor Jeugd en Gezin werken ‘generalisten’ die in de gezinnen werken aan verbeterde opvoeding bij kleine problemen of multiproblemen. De taken van bureau jeugdzorg vervallen, het CJG wordt de spil voor de coördinatie van de jeugdzorg. Gezinsvoogden worden ondergebracht bij jeugdzorgaanbieders, reclasseringswerkers bij de CJG’s of naar Veiligheidshuizen (een samenwerkingsverband dat zich richt op het terugdringen van overlast en criminaliteit).

Discussiëren
Dat zijn enkele uitgangspunten uit het advies: ‘Opvoeden versterken’ van Peter Stam en Tom van Yperen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil met dit advies in februari, maart en april 2011 discussies organiseren over een nieuw jeugdzorgstelsel. ‘Uitgangspunt is,’ aldus de VNG, ‘om de financieringsstromen van de sectoren samen te voegen onder verantwoordelijkheid van de gemeenten. Samen met een inhoudelijke vereenvoudiging van de organisatie van de jeugdzorg.’

Randvoorwaarden
Het eerste advies aan gemeenten in het rapport is om zo snel mogelijk een standpunt te bepalen over de uitvoering van het nieuwe stelsel: ‘Voorkom een teveel tijd te verliezen met een omvangrijke discussie.’ Het onafhankelijke advies gaat over inhoudelijke en financiële randvoorwaarden bij de decentralisatie van de jeugdzorg.

Ingevlogen
Opvallend is de nadruk op de samenwerking met onderwijs en kinderopvang ‘op versterking en ondersteuning van de opvoedingscontext van kinderen.’ Is er specialistische inzet nodig, dan wordt deze tijdelijk “ingevlogen”. Het kind wordt niet doorverwezen, de hulp komt letterlijk daar naar toe waar het kind zich bevindt en richt zich mede op de – al dan niet professionele – opvoeders, aldus de VNG.

Persoonsgebonden budget
Volgens het advies moet de ambulante jeugdzorg en de indicatie zo snel mogelijk weg bij bjz. ‘Geef jeugdzorgaanbieders in alle regio’s de gelegenheid te experimenteren met samenwerkingsvormen met kinderopvang en onderwijs.’ Verder rept het advies over ‘Verstrekking van het pgb (voor ouders met kinderen die langdurige zorg behoeven, red) kan deel uitmaken van het takenpakket van het CJG. Gemeenten krijgen de verantwoordelijkheid toe te zien op de kwaliteit van pgb-aanbieders. ‘Daarover moeten we nog een standpunt innemen,’ meldt de VNG.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: VNG/Foto: ANP/Robert Vos

2 REACTIES

  1. Jammer dat het rapport totaal voorbij gaat aan het gegeven dat opgroeien met name in de vrije tijd gebeurd. Je kunt het opvoeden wel ondersteunen op scholen, kinderopvang en in het gezin, maar in de vrije tijd ( meer dan 50% van de totale beschikbare tijd) leert de jeugd doorgaans sociaal-emotioneel het meest, helaas ook de mindere dingen. Ik denk dat investeringen in het vrijetijdsbereik veel effectiever zullen zijn dan de nu voorgestelde richting.

  2. Lees alle reacties
  3. Een heleboel technisch geleuter over wat waar moet worden ondergebracht. Waarom niet het kind centraal en een verlengde schooldag inclusief huiswerkbegeleiding, sport+cultuur evt zakgeldbaantje om een toekomstbeeld te maken? Hoe ingewikkeld kan je de boel optuigen met al die hulpverleners? EEN GEZIN=EEN PLAN=EEN AANPAK! Enne als je experimenteert, dan wel met een goede vooropleiding en niet met goedwillende mbo’ers. Echt gevaarlijk dan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.