Uit het verbetertraject ‘Probleemgedrag’ blijkt dat moeilijk hanteerbaar gedrag veelal dieper liggende oorzaken heeft, zoals verdriet, stress of angst. Organisaties die deelnamen aan het traject besteedden extra aandacht aan aspecten van de zorg en de omgeving. Voorbeelden zijn een gestructureerde en activerende dagindeling, het aangenaam inrichten van gezamenlijke ruimtes en mensen vaker hun gang laten gaan zonder direct ingrijpen.
Begrijpen
Daarnaast ontwikkelden de organisaties een methodisch stappenplan. Uitvoering daarvan begint met het in kaart brengen van de probleemsituatie, het probleemgedrag multidisciplinair benaderen en vervolgens het gedrag weten te begrijpen. Vervolgstappen zijn het bepalen van het doel van de interventie, bedenken wie wat gaat doen, de gemaakt afspraken uitvoeren, de resultaten evalueren en uiteindelijk conclusies trekken. Door deze methodische aanpak krijgen zorgverleners meer inzicht in de situatie van de bewoners voor wie ze zorgen.
Intervisie
Andere middelen om probleemgedrag te voorkomen zijn het bieden van deskundigheidsbevordering en het organiseren van intervisie. Maar ook heel praktische oplossingen als het installeren van een alarmeringssysteem leveren een bijdrage.
Voldoening
Uit het verbetertraject bleek niet alleen dat deze aanpak probleemgedrag kan verminderen, maar ook dat zorgverleners er meer voldoening door aan hun werk beleefden. ‘De deelnemers ontleenden eveneens inspiratie aan het feit dat zij zich in het onderwerp konden verdiepen en dat meedoen aan het traject ertoe leidde dat in hun eigen team of op de afdeling dingen gingen veranderen’, aldus Ruth Pel-Littel (Vilans).
Doe-het-zelfpakket
Vilans (kenniscentrum voor langdurende zorg), Verenso (de beroepsvereniging van specialisten ouderengeneeskunde), het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) en het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) begeleiden gedurende een jaar teams uit acht zorginstellingen. Eind 2010 kunnen instellingen met het pakket aan de slag: dan zal Vilans het doe-het-zelfpakket op haar website plaatsen.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: Foto: Koen Suyk/ANP