Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe proef van bijstand naar werk

De gemeente Amsterdam gaat een ‘eigen proef’ doen om mensen met bijstandsuitkering naar werk te begeleiden via drie verschillende routes. Opmerkelijk is dat de gemeente mensen vrij laat bepalen of ze willen voldoen aan de sollicitatieplicht. Amsterdam omzeilt daarmee de officiële experimenten met de bijstand.
foto Picsout

De gemeente Amsterdam wil zelf gaan onderzoeken of mensen met een bijstandsuitkering sneller werk krijgen met meer of juist minder begeleiding. Twee keer per jaar krijgen de deelnemers aan de proef een premie. De gemeente wil trouwens aan deelnemers van de proef niet de ‘harde’ voorwaarde stellen dat ze een verplichte tegenprestatie moeten leveren. Wat overigens wel een voorwaarde is voor gemeenten die meedoen aan het officiële experiment met de bijstand.

Experiment

Een aantal gemeenten in Nederland is bezig met een experiment met eenvoudigere regels voor bijstandsgerechtigden. Het doel is om meer informatie te krijgen over het gedrag van bijstandsgerechtigden als ze onder minder regels gebukt hoeven te gaan. Verder moeten de resultaten met de experimenten leiden tot mogelijkheden voor een grotere uitstroom naar werk en minder afhankelijkheid van een uitkering.

Voorwaarde

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft aan een aantal gemeenten onder bepaalde voorwaarden toestemming gegeven voor zo’n experiment. Een ‘harde voorwaarde’ is dat de bijstandsgerechtigde deelnemer verplicht een tegenprestatie levert. Ook is er een grens aan de bijverdienste van de bijstandsgerechtigde. Amsterdam wilde daarom niet meedoen aan het formele experiment en heeft nu dus een eigen proef opgezet voor 6000 deelnemers.


Lees ook het premium artikel uit Zorg+Welzijn magazine: Vier deskundigen over: Helpt het basisinkomen in het sociaal domein?
Een vast inkomen per maand om van te leven voor iedereen boven de 21 jaar. Zonder controle en voorwaarden. Is het basisinkomen geschikt om het leven van kwetsbare mensen te verbeteren? Lees meer>>


Re-integratie

De gemeente Amsterdam wil aan drie groepen bijstandsgerechtigden verschillende begeleiding bieden. Deelnemers die in deeltijd aan het werk gaan kunnen per maand maximaal 200 euro bijverdienen. Eén groep krijgt geen verplichte begeleiding en gaat zelf aan de slag met re-integratie naar arbeid, maar kan ondersteuning vragen. Een tweede groep krijgt juist extra begeleiding, en een derde groep valt als controlegroep onder het normale re-integratiebeleid.

Participatiewet

De ‘harde’ voorwaarde van een tegenprestatie van de bijstandsgerechtigde ontduikt de gemeente Amsterdam door deelnemers aan het onderzoek niet te ontheffen van re-integratie verplichtingen. Voor de bijverdiensten doet de gemeente een beroep doet op de Participatiewet. Daarmee blijft Amsterdam volgens staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) binnen de normale kaders van de Participatiewet.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.