Op voorstel van de Nederlandse Zorgautoriteit is per 1 januari de financiering van de “overgangsdagen” in verzorgings- en verpleeghuizen beperkt van 155 euro per bed naar 55 euro per bed. Deze “mutatiedagen” zijn de tijd tussen het overlijden van een verpleeghuispatiënt en de bezetting van het bed door een nieuwe patiënt. Ook het aantal dagen om een kamer te ontruimen is beperkt van 17 naar 13 dagen.
Afgelopen week kwam een aantal situaties in het nieuws waarbij de kamer van een overleden verpleeghuiscliënte de dag na haar door de instelling was leeg geruimd. Familieleden kwamen voor een onverkwikkelijke situatie te staan.
Nieuwe regeling
De oorzaak van deze gang van zaken ligt bij de nieuwe regeling voor de financiering van lege bedden, die de Nza in november vorig jaar voorstelde. Een leegstaand bed in een verpleeghuis kost 155 euro per dag. In de nieuwe regeling mag een verpleeghuis per 1 januari 2009 maximaal 13 “overgangsdagen” tegen een tarief van 55 euro declareren. Dat was 17 dagen tegen een tarief van € 155,- per bed.
Bezwaar
Brancheorganisatie Actiz en cliëntenvereniging LOC hebben tevergeefs bezwaar aangetekend tegen verkorting van de overgangsperiode en de inperking van de vergoeding. Daarop hebben ze eind vorig jaar een richtlijn opgesteld voor de ontruiming van lege kamers bij overlijden of verhuizen. Zij raden zorgorganisaties aan een ‘ontruimingsverdeling’ te hanteren van 7 dagen voor de familie van de cliënt en 6 dagen voor de zorgorganisatie.
Advies
De richtlijn van ActiZ en LOC is geen dwingend voorschrift, maar een advies, aldus de belangenverenigingen. ActiZ adviseert haar leden deze situaties goed met de familie te overleggen en met hen afspraken te maken. Binnen verpleeg- of verzorgingshuizen kunnen cliëntenraden het onderwerp bespreken met de directie om een specifieke richtlijn in de instelling te hanteren.
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.