Sinds 2016 levert het OM allerlei strafrechtelijke gegevens aan rechters die een besluit moeten nemen over een dwangopname. Het belang en de noodzaak daarvan staan buiten kijf, maar de wettelijke grondslag is nog niet goed geregeld. Aldus de procureur-generaal bij de Hoge Raad in een rapport over het OM. De procureurs-generaal bepalen het landelijk opsporings- en vervolgingsbeleid van het OM.
Bart van U.
Aanleiding voor de rapportage is de zaak tegen Bart van U., die is veroordeeld voor de moord op oud-minister Els Borst en op zijn zus Loïs. Instanties hadden de psychische problemen van Van U. niet goed in beeld. Een commissie oordeelde uiteindelijk dat het beter is als het OM rechters voorziet van allerlei relevante informatie. Het gaat onder meer om gegevens van justitie en politie en informatie uit de omgeving van betrokkene. Rechters kunnen zo een completer beeld krijgen van de betrokkene en het gevaar dat hij zou opleveren.
Wetgeving
Maar voor de verstrekking van die informatie zijn wel nieuwe regels nodig, want de huidige wetgeving voldoet niet voor alle soorten informatie, aldus de procureur-generaal. Hij adviseert een tijdelijke regeling te treffen.
Procureurs-generaal
Het College van procureurs-generaal – de landelijke leiding van het OM – is het deels oneens met de conclusies van de procureur. Het OM gaat er wel van uit dat er een juridische basis is voor het delen van de informatie. Toch wil het college met de minister van Justitie en Veiligheid overleggen over een oplossing om alle twijfel weg te nemen.