Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nieuwe richting Zorg+Welzijn: Jouw gids in het sociaal domein

De afgelopen maanden hebben we met de redactie gewerkt aan een nieuwe inhoudelijke richting voor Zorg+Welzijn. Een koers die nog beter aansluit op je praktijk en je professionele ontwikkeling. Als sociaal werker moet je namelijk werken in een complexe wereld met continu veranderingen. Dan weer een wetswijziging, dan weer een andere richtlijn of nieuwe regel. En je hebt natuurlijk met ingrijpende thema’s te maken, van armoede en eenzaamheid tot huiselijk geweld en verslaving. Wij concludeerden dat we je daar beter bij helpen als we dé gids in het sociaal domein worden. Wat we daarmee bedoelen lees je in dit stuk.
Zorg+Welzijn, gids in het sociaal domein
Foto Pixabay

Na veel brainstormen en het toetsen van onze ideeën, onder andere dus bij sociaal werkers zelf, is sinds vorige week Zorg+Welzijn jouw gids in het sociaal domein. Kort samengevat betekent dat het volgende. Jij moet voortdurend anticiperen op al die veranderende wetten, regels, richtlijnen, zienswijzen en methodieken. Daarbij gaan wij je helpen. We geven je alle praktische kennis die je nodig hebt om cliënten beter én makkelijker te ondersteunen, we helpen je navigeren langs de juiste regels, en waar nodig brengen we je in contact met de juiste specialist.

We staan dus naast je als persoonlijke gids in het sociaal domein. Dat kan zijn via zorgwelzijn.nl, de gratis nieuwsbrieven, via een podcast of op een congres. Zorg+Welzijn gaat je dus helpen bij jouw dagelijkse praktijk. We leggen je wetten, regels en richtlijnen uit en vertalen de theorie naar de praktijk. Nieuwe ontwikkelingen en inspirerende cases brengen we ook als het je verder helpt. Zo gidsen we je door het sociaal domein. Hoe ga jij dat terugzien op deze site?

Hieronder een overzicht van de onderwerpen die we regelmatig zullen bespreken.

Wetten, regels en richtlijnen in het sociaal domein

Continu aan verandering onderhevig en vaak ook nog complex; de weten en regels waar jij mee te maken hebt. Daarom gaan we je deze lastige materie begrijpelijk uitleggen, aan de hand van voorbeelden en uitleg van specialisten.

Handige praktijkvoorbeelden

Sociaal werkers komen voortdurend met initiatieven die heel succesvol zijn. En ook andere professionals hebben projecten waar sociaal werkers hun voordeel mee kunnen doen. Het zou jammer zijn als op andere plekken in het land het wiel moet worden uitgevonden. Daarom verzamelen wij voor jou de praktijkvoorbeelden waar je niet alleen een mooi verhaal over kunt lezen, maar die ook nog kennis meebrengen die jij morgen al voor je cliënten kunt toepassen.

Aanpak

We vertalen de theorie voor je naar de praktijk. We blijven weg van ingewikkelde modellen en complexe studies, maar selecteren waardevolle informatie uit nieuwe ontwikkelingen. Voorbeeld: een wetenschappelijk onderzoek over dementie vertalen we in een praktisch stappenplan.

Case studies

Zonder uitzondering vertelden alle sociaal werkers ons over de waarde van case studies. De uitkomst? Vaak interessante verhalen, maar lastig toe te passen omdat het vaak draait om maatwerk. Daarom brengen je voortaan case studies op zo’n manier dat jij er ook voor jouw cliënten mee verder kan.

Dossiers

Komende maanden zul je ook steeds vaker dossiers in de nieuwsbrief en op de site zien staan. In onze dossiers brengen we binnen één praktisch onderwerp alle artikelen, video’s en downloads voor je samen. Zo kun je overzichtelijk en snel je kennis vergroten en je werk verbeteren.

Samenwerken?

Het bovenstaande is maar een heel klein fragment van ons plan. We hebben met vele sociaal werkers gesproken om onze gedachten te scherpen. Die input bracht ons hier, het heeft zelfs ook diverse samenwerkingen opgeleverd. Lijkt het jou bijvoorbeeld leuk om voor ons te schrijven, je kennis te delen, mee te denken of feedback te geven? Schroom niet en neem contact met ons op.

Vanaf nu zijn we jouw gids in het sociaal domein en nemen we je graag mee op reis!

 

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.