Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nieuwe taken gemeenten slecht voor emancipatie

De decentralisatie pakt negatief uit voor vrouwen. Vrouwen verliezen volgens de Nederlandse Vrouwenraad massaal hun baan. Dit is slecht voor de economische zelfstandigheid van vrouwen. Daarnaast voelen vrouwen zich sneller geroepen om mantelzorg te gaan verlenen. De Nederlandse Vrouwenraad is bang dat het 'terug naar af' is voor wat betreft de emancipatie. De raad pleit voor een Task Force om het probleem in de gaten te houden.
Nieuwe taken gemeenten slecht voor emancipatie

De Nederlandse Vrouwenraad vreest dat door de bezuinigingen en hervormingen in de zorg vrouwen terugvallen in het oude rolmodel. Het zou weleens gedaan kunnen zijn met de emancipatie. Dit zegt voorzitter Dorenda Gerts in Trouw. Vrouwen verliezen massaal hun baan in de zorg. Dat is slecht voor de moeizaam verworven economische zelfstandigheid van vrouwen.

Zorg en welzijn

In de sector zorg en welzijn werken vooral vrouwen. In deze sector zijn al veel ontslagen gevallen. Gerts somt op: ‘In de thuiszorg zijn al duizenden vaste banen verdwenen, werkgeversorganisatie Actiz houdt zelfs rekening met een verlies van 55.000 banen, inclusief personeel in verpleeg- en verzorgingshuizen. Bij de jeugdzorg zijn de eerste ontslagrondes aangekondigd.’

Meer dan 25.000 mensen hebben sinds het zorgakkoord in april hun baan verloren. ‘Het einde is nog lang niet in zicht’, volgens de vakcentrale FNV. De vakcentrale roept het kabinet op om in te grijpen. Lees meer >>

Mantelzorg

De Nederlandse Vrouwenraad maakt zich daarnaast zorgen over het groeiende beroep op mantelzorgers. ‘Vrouwen voelen de druk om enerzijds meer uren betaald te werken en langer door te werken en om anderzijds tegemoet te komen aan het beroep dat op hen wordt gedaan om meer onbetaalde zorg te verlenen in de vorm van mantelzorg en vrijwilligerswerk’, staat in een brief van de Nederlandse Vrouwenraad aan de Kamer. ‘Het oude rolmodel sluipt er weer in’, zegt voorzitter Dorenda Gerts tegen Trouw.

Task Force

De debatten over de decentralisaties worden volgens de raad overheerst door termen als budget en marktwerking. ‘Het is een spel geworden tussen Rijk, gemeenten en zorgaanbieders. Het gaat te weinig over de mensen,’ zegt Gerts. In een brief aan de betrokken ministers en staatssecretaris pleit de raad voor een Task Force die in de gaten moet houden hoe de taakverschuivingen zullen uitpakken voor vrouwen.

Zorg + Welzijn is veranderd! Heb je het al eens gelezen? Blader hier een van onze nieuwe nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>

1 REACTIE

  1. Er is nog een aspect waar de Nederlandse Vrouwenraad zich zorgen over moet maken:
    Omdat juist veel vrouwen ontslagen worden omdat zij oververtegenwoordigd zijn in welzijn en zorg, hebben zij veel meer tijd over voor mantelzorg. De gemeenten zullen steeds meer van deze groep eisen daadwerkelijk mantelzorg op zich te nemen.
    Hiermee behaalt de overheid ‘dubbele winst’: Enerzijds de bezuinigingen op de zorg en welzijn die miljoenen oplevert en anderzijds de vele zorguren die gratis (zullen) worden gedaan in de tijd dat de vrouwen betaald hadden kunnen werken.
    Als deze tendens zich doorzet zal een cultuuromslag plaatsvinden waarin de overheid het normaal vindt dat vrouwen onbetaald werken en gaan we inderdaad ‘weer terug naar af’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.