Home Nieuws
Nieuws
Normaliseren wordt de norm: ‘Breder en beter leren kijken naar opvoedvraagstukken’
Normaliseren. Een razend populaire term in het sociaal domein, maar menig professional zal het lastig vinden om er woorden én daden aan te verbinden. Rogier Kattenberg, die aan hogeschool Windesheim promoveert op dit onderwerp, legt uit wat normaliseren wel én niet inhoudt. ‘Niet elk probleem hoeft te worden opgelost.’
Einde hoge werkdruk in jeugdzorg? Dat belooft de nieuwe cao
De werkdruk in de jeugdzorg is hoog. Veel hulpverleners werken structureel meer uren dan waarvoor ze betaald krijgen. Langdurig ziekteverzuim en het gevoel van overbelasting zijn diepgeworteld in de sector. De nieuwe Cao Jeugdzorg moet dit tegengaan, met afspraken over individuele werkbelasting.
Milou Deelen: ‘Hoe kon ik zo de controle over mezelf verliezen?’
Milou Deelen heeft een kritisch boek geschreven over ‘labels’. Zelf kreeg ze er 2: ADHD en PTSS. De laatste onterecht, vindt ze. Al was het seksisme en de slutshaming waar ze slachtoffer van werd wel degelijk een traumatische gebeurtenis. Maar dat besefte ze pas toen ze jaren later paniekaanvallen en dwanggedachten kreeg.
De ervaringsdeskundige en de professional: ‘Zijn rol is essentieel’
Hoe gaat dat in de praktijk: de samenwerking tussen een sociaal professional en een ervaringsdeskundige? Op bezoek bij docent Wies Welhuis en haar ervaringsdeskundige collega Noaz Asbroek.
Blue Monday: zo maak je contact met een cliënt met een depressie
Mensen met een depressie ervaren vaak gevoelens van isolatie, machteloosheid en somberheid. Als sociaal werker is het soms moeilijk om contact te maken als iemand zich zo voelt. Je wilt je cliënt ondersteunen, maar niet overweldigen. Zorg + Welzijn geeft 5 tips om zo goed mogelijk contact te maken met een cliënt met een depressie.
Overbelasting voorkomen: 6 tips van sociaal werkers
Ziekteverzuim is een groot probleem in het sociaal domein. Door een hoge emotionele werkdruk zitten veel sociaal werkers langdurig thuis. Redacteur en sociaal werker Mandy Huisson vroeg haar collega’s naar tips om met een hoge werkdruk om te kunnen gaan.
Van onze partner
Aambeien: hoe kunnen deze het beste worden behandeld?
Aambeien komen heel vaak voor en toch wordt er meestal over gezwegen. Voornamelijk vrouwen hebben hier last van. Zeker na een bevalling. Ook ontstaan aambeien bij obstipatie. Te hard persen en te harde ontlastingen kunnen hiertoe leiden. Aambeien zijn ontzettend vervelend. Ze kunnen veel pijnklachten en jeuk veroorzaken. Bovendien rust er nog altijd een beetje een taboe op. Dit is echter niet nodig. Aambeien zijn niets om je voor te schamen. Experts geloven dat circa de helft van de Nederlanders hier wel eens mee te maken krijgt.
In dit taalcafé verdwijnt schaamte als sneeuw voor de zon
In het taalhuis van de Bibliotheek Veghel kunnen laaggeletterden en anderstaligen hun Nederlands oefenen. Sociaal werker Paula van Hout en bibliothecaris Jay Plaat willen laaggeletterdheid terugdringen en ervoor zorgen dat nieuwkomers zich thuis voelen. ‘De bieb is de huiskamer van Veghel.’
‘Gelukszoekers uit apenlanden’ Hoe reageer je op discriminerende opmerkingen?
Stel, een cliënt maakt voortdurend nare opmerkingen over groepen mensen. Hij scheldt bijvoorbeeld op ‘criminele gelukszoekers uit apenlanden’ of begint steeds opnieuw over ‘die genderonzin’. Mag dat zomaar? En hoe reageer je?
Kijktip: Een valse start – 100 dagen in de jeugd- en gezinshulp
In de eerste aflevering van 'Een valse start' werkt Nicolaas Veul als stagiair mee binnen de jeugd- en gezinszorg. De gesloten jeugdzorg heeft de afgelopen jaren een negatieve reputatie opgebouwd. Verhalen over isoleercellen, fysieke dwang en opgelopen trauma’s duiken overal op. Redacteur Mandy bekijkt aflevering 1 en krijgt een inkijkje in de ópen jeugdzorg, waar het er - volgens de medewerkers - warmer aan toegaat.