Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Niks mis met afslankpillen in voedselpakket’

De voedselbank Haaglanden heeft begin dit jaar afslankmiddelen bij haar voedselpakketten uitgedeeld. Dat meldt de stadskrant Den Haag Centraal. Voorzitter Dick Vos geeft toe dat de voedselbank en afslanken een merkwaardige combinatie is, maar wijst de suggestie dat de producten niet in orde zijn pertinent van de hand.
‘Niks mis met afslankpillen in voedselpakket’

Door Alexandra Sweers – ‘De afslankpillen in de pakketten zijn ook in de supermarkten te verkrijgen. Daar is dus niets mis mee,’ zegt de voorzitter. De voedselbank ontving de pillen samen met koekjes en dranken als een gift. In de stadskrant staat dat het om anti-hongerpillen, afslankpillen en een laxeermiddel gaat. Dat laatste ontkent Vos. ‘Sommige hebben een laxerende werking, maar dat hebben koffie en pruimen ook.’ Een geïnterviewde apotheker waarschuwt voor de pillen en zegt dat deze enkel op recept te verkrijgen zijn, aldus de krant.

Verdeelrondes
De voedselbank deelt pakketten uit op achttien punten in de omgeving en ondersteunt ook omliggende gemeenten als Delft en Voorburg-Leidschendam. In totaal ontvangen 1850 huishoudens wekelijks voedsel. De middelen zijn hoogstens twee verdeelrondes in de pakketten gestopt. Inmiddels zitten de afslankmiddelen er niet meer bij.

Lijn
‘Er zijn mensen die er wel degelijk blij mee waren’, zegt Vos. ‘Mensen met een minimum inkomen kunnen alleen de goedkoopste producten kopen. En die zijn niet altijd goed voor de lijn.’ In de toekomst zal de voedselbank dit soort middelen weigeren. ‘Al was het alleen maar om de publiciteit te voorkomen’, aldus Vos.

Mosselen
Pvda-gemeenteraadslid Abderrahim Kajouane heeft vragen gesteld aan het Haagse college van burgemeester en wethouders over de kwestie. Kajouane vindt dat overheid de voedselbank beter moet begeleiden. Voorzitter Vos is het daar niet mee eens. ‘Dat wekt de suggestie dat het niet goed gaat met de voedselbank, maar dat is niet zo. Wij letten heel goed op de kwaliteit en weigeren riskante producten. Zoals duizend kilo mosselen die we laatst aangeboden kregen. Dat is een te bederfelijk product.’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.  

Bron: Den Haag Centraal/Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.