Sinds de start van het debat over de wijziging van het pgb zijn het departement van
VWS en belangenorganisatie voor budgethouders Per Saldo verwikkeld in een welles-nietesspelletje over de cijfers. Dit meldt Zorgvisie. Ook de recente antwoorden op Kamervragen van Linda Voortman brengen volgens Per Saldo directeur Aline Saers geen duidelijkheid.
Cijfers
Het ministerie becijfert dat eind 2011 naar verwachting 156.000 mensen een pgb hebben, terwijl Per Saldo op 130.000 mensen uitkomt. “Het is niet duidelijk waar Per Saldo het aantal van 130.000 personen met een pgb eind 2011 op baseert”, schrijft staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten. “Voor zover we hun berekening hebben kunnen beoordelen, houdt Per Saldo geen rekening met de resterende maanden van 2011.”
Toestroom pgb
Saers reageert: “Dat getal van 130.000 is afkomstig van de cijfers van het College voor zorgverzekeringen (CVZ). En we hebben wel degelijk alle maanden meegenomen.” Saers zegt op haar beurt niet te begrijpen hoe de staatssecretaris aan 156.000 komt. De verschillen zijn belangrijk omdat op basis hiervan de verwachte groei van het pgb wordt berekend. In de sommen van VWS is de verwachte toestroom veel groter dan in die van Per Saldo.
CPB
Saers wacht het rapport van het Centraal Planbureau (CPB) af. “De doorrekening van het CPB moet voor Prinsjesdag uitkomen. Dan zullen we eindelijk verder kunnen praten op basis van gegevens waar we het allemaal over eens zijn.”
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Dat dit stuk onder de WMO kop komt is omdat veel PGB’s onder de WMO dreigen te vallen. dat is een groot probleem want gemeenten hebben geen verstand van zaken en hoeven ook niet perse het geld aan de zorg uit te geven. De Gemeenten gaan straks inkopen op prijs want dat is het enige dat ze denken te begrijpen. Maar je zou zeggen dat ze ook wel eens gehoord hebben van ” if you pay peanuts , you get monkey’s”. De hele discussie over de zorg die voor een groot deel onder de WMO moet vallen heeft te maken met gebrekkig inzicht. Zeer spijtig. Het PGB is verreweg het goedkoopste alternatief om het budget te beheren. Voor desnoods wat meer controle uit maar laat het waar het is. Onze dochter heeft haar PGB ingeleverd bij een zorgaanbieder. De zorgaanbieder ziet zich nu geconfronteerd met veel extra inspanningen omdat veel budgetten nu via veel meer verschillende , niet uniforme Gemeenteloketten gaan lopen. Dit kost extra inspanningen en dus extra geld.
Een onzinnig model, dat zeker geen besparing gaat opleveren. De Politiek zit er weer eens helemaal naast omdat ze de clienten niet op het netvlies hebben en omdat ze reageren op een paar in de pers genoemde fraude gevallen.
Het is de waan van de dag over de rug van de zwakke in de samenleving, die vervolgens door de inschatting dat de Gemeente er dichter op zit, via het WMO stelsel op een nog grotere achterstand gezet dreigt te worden.
De keuze voor de Gemeente kan zijn, nieuwe riolering of zorg…! Daar maak ik mij zorgen over. Dit plan had integraal door het riool gespoeld moeten worden. Het wordt een drama en dat gaat men dan later weer aanvullend repareren… tegen nog meer kosten.
Ik wens een ieder een goed en verstandig 2012. Zou het helpen??
Ik begrijp niet waarom dit artikel onder de knop Wmo staat. Het betreft hier de PGB’s AWBZ.
Terzijde: hoe moeilijk kan het zijn een belrondje langs de zorgkantoren te organiseren. Zij betalen deze PGB’s uit.