De omvang van het probleem kindermishandeling is in Nederland met 118.000 slachtoffers per jaar te groot, vinden de Kinderombudsman en het Kinderrechtencollectief. Zij vragen daarom aan de Rijksoverheid om samen met de gemeenten een landelijk plan op te stellen om kindermishandeling de volgende drie jaar met minstens de helft te verminderen.
Veiligheidsplan
Ook willen ze dat de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling en Huiselijk Geweld (AMHK’s), de veiligheid en het herstel van mishandelde kinderen langdurig en systematisch in kaart brengen. ‘Het mag niet meer zo zijn dat wetenschappelijk onderzoek de enige manier is om inzichtelijk te krijgen of hulpverlening wel effect heeft. Voor ieder mishandeld kind moet een veiligheidsplan en een herstelplan worden opgesteld waarvan de resultaten structureel worden gemonitord door de betrokken hulporganisaties.’
Gezinsgeweld
Uit onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut onder de vier grootste gemeenten blijkt dat in de helft van de gezinnen waar hulpverleners betrokken zijn, na anderhalf jaar nog steeds sprake is van excesssief gezinsgeweld. Bijna twee op de drie mishandelde kinderen (59%) krijgen, ondanks de hulp aan hun ouders, zélf geen enkele vorm van hulp aangeboden. De Kinderombudsman en het Kinderrechtencollectief vinden deze cijfers ‘schokkend’ en ‘onaanvaardbaar’.
Gemeenten
Volgens het onderzoek van de Kinderonbudsman zelf, blijkt dat de meerderheid van de Nederlandse gemeenten wel beleid op papier heeft staan om kindermishandeling te voorkomen, maar ruim de helft zegt niet bij te houden hoeveel mishandelde kinderen er in de gemeente zijn. Ook wordt bij 77 procent van de gemeenten de preventieprogramma’s en de effecten er van niet onderzocht en bijgehouden.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) liet bij de start van het onderzoek door de Kinderombudsman in november 2013 weten dat het toen nog erg vroeg was om de rol van de gemeente te onderzoeken. De verantwoordelijkheid voor preventie en aanpak van kindermishandeling lag nog bij verschillende overheden ligt. Desondanks gaf de vereniging aan dat het onderzoek wel concrete handvatten zou kunnen opleveren waar gemeenten hun voordeel mee kunnen doen. Lees hier meer >>