Het 65-jarig bestaan van Humanitas geeft niet alleen reden tot feest. Bij de opening van het jubileumjaar op 31 mei uit directeur De Waal zijn zorgen over de toekomst van het vrijwilligerswerk. Door veranderingen in de zorg, zoals in de AWBZ, wordt professionele begeleiding en ondersteuning steeds vaker vervangen door vrijwillige ondersteuning en mantelzorg. Afdelingen van Humanitas merken dat: zij worden om hulp gevraagd, waar eerder professionele zorginstellingen het oppakten. Ook vragen gemeenteafdelingen wat Humanitas kan betekenen bij het bieden van ondersteuning.
Zot
De Waal is verontrust: ‘Nu al krijgen we signalen van afdelingen dat ze de vraag naar hulp nauwelijks aankunnen. Dat wordt in de toekomst alleen maar meer. Het is toch te zot voor woorden dat door bezuinigingen en beleidsveranderingen vrijwilligers overbelast zouden worden en hun werk niet meer aan kunnen.’
Training
De vrijwilligers van Humanitas doen hun werk dan wel onbetaald, ze krijgen wel scholing en begeleiding. Ook zijn er iedere zes weken terugkombijeenkomsten. Dit jaar nemen ruim 5.700 vrijwilligers deel aan een vorm van training en worden 2.500 nieuwe vrijwilligers opgeleid. De training en begeleiding is veelal in handen van beroepskrachten.
Geld nodig
Voor het ondersteunen en trainen van vrijwilligers is geld nodig. Directeur De Waal roept politieke partijen op om hun waardering voor het vrijwilligerswerk ook financieel in te vullen. ‘Deelnemers aan onze projecten hebben de steun hard nodig. Vaak voelen ze zich aan hun lot overgelaten door de overheid, die professionele hulpverleners minder mogelijkheden geeft. Het kan niet zo zijn dat ook onze vrijwilligers ze in de steek moeten laten.’
Rouwverwerking
Humanitas is op 31 mei 1945 opgericht. De vereniging is er voor mensen die het even niet in hun eentje redden. Ze vinden steun in een van de zeshonderd projecten, variërend van maatjescontacten bij inburgering tot het doorbreken van eenzaamheid en van opvoedingsondersteuning tot rouwverwerking. Jaarlijks geven ruim 10.000 vrijwilligers maar liefst 36.000 deelnemers het zelfvertrouwen terug dat ze nodig hebben om op eigen kracht iets aan hun situatie te veranderen.
Het 65-jarig jubileum wordt vandaag ook gevierd met een bijzondere chatsessie. Speciale vrijwilligers zijn kandidaat-kamerleden en Lodewijk de Waal.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: Humanitas