Minister Dekker van Justitie heeft dit aangekondigd. De overheid is de grootste schuldeiser. De noodstop procedure gaat gelden voor verkeersboetes en strafrechtelijke geldelijke sancties, zoals door de rechter of het OM opgelegde boetes. De procedure wordt per 1 april ingevoerd. Deze wijze van schulden beperken is ontwikkeld met in samenwerking met verschillende partners: het CJIB, de Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG), Divosa, de NVVK (branchevereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren) en de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Haarlem, Tilburg en Deventer.
De procedure is als volgt:
- Mensen die door schulden hun boete niet kunnen betalen, en waarbij geen uitzicht bestaat op betaling, kunnen een noodstop van maximaal 4 maanden krijgen.
- Het CJIB schort de inning dan op en er worden geen nieuwe verhogingen opgelegd.
- De persoon die de noodstop krijgt moet zich bij de gemeente melden voor schuldhulpverlening. Wordt deze hulp gestart, dan kan de noodstop met 8 maanden worden verlengd.
- De boete wordt na de noodstop (in termijnen) afbetaald.
- De noodstop kan worden beëindigd als afspraken niet worden nagekomen.
De noodstopprocedure zal per 1 april 2020 landelijk worden ingevoerd. Hiermee geeft minister Dekker invulling aan afspraken in het regeerakkoord om de stapeling van boetes te maximeren. Het kabinet wil daarmee ook invulling geven aan de afgesproken Brede schuldenaanpak, om de schulden van mensen niet tot oneindige hoogte te laten stijgen.
Beste Carolien,
We moeten dringend het vrij bedrag voldoende verhogen voor degenen met een 24/7 permanente indicatie om de extra kosten te helpen dekken die gepaard gaan met het voeden en vervoeren van de zorgverleners. Op dit moment lijkt geen rekening te worden gehouden met gepensioneerden, gehandicapten, chronisch zieken en gehandicapten door het huidige systeem voor het garneren van Nederlandse pensioenen.
Met vriendelijke groet,
Cort MacLean Johns, Ph.D.