‘Wanneer iedere organisatie 5 tot 10 procent van het beschikbare budget gebruikt voor preventie, dan hebben we die 250 miljoen zo bij elkaar’, was de conclusie in Jeugdpoort. Ter Weel wil voorkomen dat het aantal dikke kinderen in de toekomst toeneemt. Het geld zou geïnvesteerd moeten worden in preventieprogramma’s over gezonde voeding en beweging voor kinderen in risicosituaties. ‘Wie kijkt naar het programma ‘Obese’ van RTL, leert veel over de motieven van dikke kinderen. Maar wanneer je uitrekent wat gedragsverandering oplevert, kom je op nog veel hogere bedragen uit’, aldus Van Weel.
Bereikbaarheid jeugdzorg
Dan moet er wel worden gewerkt aan een betere bereikbaarheid van deze risicokinderen vinden Ter Weel en Putters.
Opvallend veel gezinnen met relatief weinig problemen maken gebruik van tweedelijns jeugdzorg terwijl de helft van de echte probleemgezinnen die deze zorg juist nodig hebben er geen gebruik van maakt. De zorg komt dus vaker niet terecht waar het echt nodig is.
Preventie niet populair
Marijke Vos, voorzitter van de MOgroep, is bang dat preventie geen populaire maatregel is bij de politiek omdat de opbrengsten van preventie niet binnen de gestelde regeerperiode van vier jaar zichtbaar zijn.
Kim Putters herkent dit en denkt dat deze instelling alleen doorbroken kan worden door de huidige ketenstructuur en financiering volledig aan te pakken. ‘Dan worden niet alleen de kosten maar ook de revenuen op het conto van de uitvoerende partij geschreven. Pas dan wordt preventie lonend.’