Jarenlang was de Japanse Right-to-Die-vereniging de grootste. Sinds een paar jaar voert de NVVE actief campagne om de keuzes rondom het levenseinde voor iedereen duidelijk én mogelijk te maken. ‘Ook is er een nieuwe generatie ouderen ontstaan die gewend is zelf de regie te voeren’, zo verklaart de vereniging het gemiddelde van 60 aanmeldingen per dag. ‘Daarbij is het nadenken en spreken over het levenseinde minder een taboe geworden.’
Wilsverklaring
De NVVE heeft in de Week van de Euthanasie aandacht besteed aan de wilsverklaring. In de wilsverklaringen staan de wensen omtrent het levenseinde vastgelegd. Dat kan een euthanasieverzoek, een behandelverbod of een volmacht zijn. ‘Veel van onze leden bestellen de wilsverklaring, maar leggen deze vervolgens oningevuld in een la. Of ze vullen het wel in, maar bespreken die niet met hun huisarts.’ Tijdens een grote wilsverklaringen-estafette werden door het hele land bijeenkomsten gehouden waar medewerkers van de NVVE voorlichting geven over wilsverklaringen.
Euthanasiewet
De vereniging wil een waardig sterven voor iedereen bereikbaar maken. Ze stelt dat de hulp bij het zelfgewilde levenseinde afhankelijk is van de bereidheid van artsen om de gevraagde hulp te verlenen. De ruimte die de euthanasiewet biedt, wordt door artsen nog onvolledig gebruikt, stelt de NVVE. ‘Artsen zijn vaak onvoldoende op de hoogte van de ruimte die de wet biedt en blijven doorgaans op veilige afstand van de grenzen van de wet.’ Het gevolg hiervan is dat mensen zich soms gedwongen zien om op een vaak gruwelijke wijze de dood in eigen hand te nemen.
Bron: NVVE/ANP-Photo