Om die discussie op de agenda te krijgen, houdt de NVVE van 8 tot en met 12 februari de ‘Week van het voltooid leven’. Dat maakte de vereniging donderdag bekend. Die wil vooral ‘omvang en intensiteit’ van wat zij als een probleem zien, in kaart brengen. De huidige cijfers over zelfdoding van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn volgens de NVVE niet altijd juist.
NVVE verwacht hogere cijfers
Uit de jongste cijfers blijkt dat jaarlijks vierhonderd ouderen boven de zestig jaar een eind aan hun leven maken. In de meeste gevallen is onduidelijk of mensen dat doen omdat er niet een meer humane manier is. De NVVE zegt gegronde redenen te hebben om te denken dat dit getal nog wel eens hoger kan liggen. ‘De ouderen zien zich genoodzaakt om bijvoorbeeld met de auto in het water te rijden, zich op te hangen of zichzelf te verbranden’, aldus de vereniging.
Helpen bij zelfdoding
Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat een kleine meerderheid van 56 procent voor een wettelijke regeling is waarbij geregeld wordt in welke gevallen bij ‘voltooid leven’ een arts mag helpen bij zelfdoding. Politiek gezien zijn het volgens De Hond vooral mensen van D66, de PVV en PvdA die daar voor zijn. Van de 1200 mensen zegt 75 procent zich te kunnen voorstellen dat er oude mensen zijn die het leven als voltooid beschouwen en dus een doodswens hebben.
Pil
Bijna 50 procent van de ondervraagden zegt voor een zogeheten laatstewilpil voor ouderen te zijn die niet meer verder willen leven. Bij de huisartsen in Nederland komen jaarlijks tienduizend verzoeken tot een doodswens binnen. Daarvan worden er drieduizend tot uitvoering gebracht. De peiling is volgens De Hond representatief. De steekproef is twee weken geleden via internet gehouden onder 1200 Nederlanders van 18 jaar en ouder uit een vast bestand van 40.000 mensen.
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Bron: ANP/Foto: ANP/Lex van Lieshout