Bij hulp bij zelfdoding moet men denken aan bijvoorbeeld het verzamelen van middelen voor zelfdoding in het buitenland, het helpen toedienen van een combinatie van of een grote hoeveelheid medicijnen die dodelijk is. Er zijn zelfs mensen die een kussen op het gezicht drukken bij een mislukte poging, laat de NVVE weten.
Zelfdoding
Albert Heringa vertelde in een uitzending van Netwerk in 2010 dat hij zijn 99-jarige moeder, die vond dat haar leven voltooid was, bij haar zelfdoding heeft geassisteerd. De huisarts begreep de wens van mevrouw Heringa, maar vond dat ze niet in aanmerking kwam voor hulp bij het beëindigen van haar leven. Albert Heringa besloot zijn moeder te helpen door de pillenvoorraad die zij inmiddels had aangelegd, aan te vullen tot ze er genoeg had. Ook filmde hij zijn moeder toen ze de tabletten innam. Volgens de NVVE is Heringa lang niet de enige die zich genoodzaakt voelt om een dierbare naaste te helpen.
Taboe
Tweeënhalf jaar nadat Albert Heringa zijn verhaal vertelde, is nog steeds niet duidelijk of het Openbaar Ministerie hem gaat vervolgen, zo meldt de vereniging. Ze wil met de meldactie laten zien dat Heringa er niet niet alleen voor staat, maar ook om het taboe op hulp bij zelfdoding door niet-medici doorbreken en de discussie over de laatstewilpil weer op gang brengen.
Telefoonnummer
De vereniging geeft mensen 14 dagen lang de gelegenheid om via het telefoonnummer 020-530 49 73 hun verhaal te vertellen. Op de website www.geachtekamerleden.nl kunnen zij vanaf 14 augustus ook direct hun verhaal kwijt.
Bron: NVVE/ANP-Photo/Olaf Kraak