Tezamen met D66, GroenLinks en 50Plus, die ook positief tegenover hervorming van de euthanasiewet staan, vormen zij nu een overgrote meerderheid in de Tweede Kamer. De PvdA zegt in haar verkiezingsprogramma het debat te willen blijven voeren over legalisering van stervenshulp aan ouderen die hun leven voltooid vinden. Ze wil de uitkomsten van dit debat gebruiken om zo nodig de wet aan te passen.
VVD
De VVD vindt ook dat wilsbekwame ouderen zelf moeten kunnen kiezen voor een waardig levenseinde. De partij schrijft in haar programma initiatieven te steunen die hieraan bijdragen, zoals Levenseindeklinieken. Ook wil de VVD gaan onderzoeken hoe aan de doodswens van wilsbekwame meerderjarigen tegemoet kan worden gekomen door ruimere mogelijkheden in wetgeving vast te leggen.
PvdA en D66
Zowel de PvdA als D66 zeggen zich te gaan inzetten om artikel 294 lid 2 in het Wetboek van Strafrecht, dat hulp bij zelfdoding door niet-medici strafbaar stelt, aan te passen. Iemand die op basis van vrijwilligheid en onbaatzuchtigheid middelen en/of begeleiding verschaft aan iemand die het leven wil beëindigen, moet niet langer strafbaar zijn, schrijft D66 in haar verkiezingsprogramma. D66 wil daarnaast een initiatiefwetsvoorstel indienen om de verwijsplicht wettelijk vast te leggen voor gewetensbezwaarde artsen die geen euthanasie willen of kunnen verlenen. .
Muurvast
Het euthanasiedebat zat in de afgelopen jaren muurvast. Van 2002 tot 2010 regeerde het CDA in vier opeenvolgende kabinetten en werd de afspraak gemaakt dat er niet aan de euthanasiewet getornd zou worden. In 2010 werden er afspraken gemaakt over steun van de SGP aan het Kabinet-Rutte, in ruil voor tegemoetkomingen op het gebied van gevoelige medisch-ethische kwesties als abortus en euthanasie. In februari 2012 werd er, tien jaar na het van kracht worden van de wet, in de Tweede Kamer voor het eerst weer uitgebreid over euthanasie gediscussieerd.
Bron: ANP/ ANP Photo, Roos Koole