Dat staat in een advies van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aan minister Ab Klink en staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) dat woensdag verscheen. Ze zouden wettelijk moeten vastleggen welke zorg essentieel is. Daarbij gaat het er niet in de eerste plaats om een ziekenhuis of ander zorgconcern dat in de problemen zit overeind te houden.
Concurrentie verstoren
Ook de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) vindt dat zorginstellingen zonder essentiële zorgfunctie failliet moeten kunnen gaan. Woensdag bracht de RVZ eveneens een advies hierover uit. ‘Als de overheid klaar staat om instellingen overeind te houden, benadeelt zij instellingen die hun financiën wel op orde hebben en verstoort zij de concurrentie op de zorgmarkt’, schrijft de raad.De RVZ pleit ervoor dat grote zorginstellingen hun financiële problemen voortaan in een vroeg stadium verplicht moeten melden aan de NZa, om te voorkomen dat instellingen in de problemen raken.
Vlieger niet op
De bewindslieden van het ministerie van VWS hebben altijd al gezegd dat voor hen bij een verzoek om overheidssteun de voortzetting van de zorg voorop staat. Alleen een zogeheten ‘systeemziekenhuis’, dat daarbij een cruciale rol speelt, kan rekenen op steun. Dat gold voor de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord, dat eind vorig jaar kopje onder dreigde te gaan. Maar voor Thuiszorg Amsterdam ging die vlieger niet op omdat andere partijen de zorg konden overnemen.
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief.
Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Bron: ANP
Moet men uit dit bericht afleiden dat ouderen- zorg en zorg aan chronische zieken evenals cure zorg (bv wond verzorging) minder belangrijk is. Zodat men dit maar failliet
kan laten gaan, bijv. door mismanagement.
Dus geld is belangrijker dan Mensen.