Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ombudsman: kinderen te vaak lang thuis

Scholen trekken te snel hun handen af van probleemleerlingen in plaats van hen verder te helpen. Dat stelde de Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, woensdag in de Tweede Kamer. Volgens hem zitten te veel leerlingen, veelal met psychische- of gedragsproblemen, daardoor te vaak lang thuis.
Ombudsman: kinderen te vaak lang thuis

In januari publiceerde de ombudsman een rapport over thuiszittende leerlingen. Daaruit bleek dat iedere dag circa achthonderd kinderen niet naar school gaan. Jaarlijks gaat het om ongeveer drieduizend leerplichtige kinderen die langer dan vier weken thuis zitten. Volgens Brenninkmeijer is het een plicht van scholen leerlingen met ‘een vlekje’ juist onderwijs te bieden.

Oplossing
‘Het is beter om die kinderen een oplossing te bieden op school die misschien maar voor 80 procent werkt, dan ze thuis te laten zitten’, zei Brenninkmeijer. ‘Pas als er een alternatief is, mag een leerling van school worden gestuurd.’

emiddelaar
Brenninkmeijer noemde het eerder een grote misstand dat er zoveel kinderen lang thuis zitten. Hij vindt dat gemeenten via de leerplichtambtenaar een doorslaggevende rol moeten spelen om dat te beperken en te voorkomen. ‘De leerplichtambtenaar moet daarbij geen veldwachter zijn, maar een bemiddelaar’, zegt hij. ‘Een goede leerplichtambtenaar kan namelijk wonderen verrichten.’

Zorgplicht
Volgens Brenninkmeijer kan een zorgplicht voor scholen een groot deel van de problemen oplossen. ‘Daarmee neem je namelijk de vrijblijvendheid aan de kant van scholen weg’, aldus de ombudsman. Nu is er volgens Brenninkmeijer vaak geen plek voor een kind. ‘In plaats van aanbodgestuurd onderwijs zouden we naar vraaggestuurd onderwijs moeten streven’, stelt hij.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Koen Suyk

2 REACTIES

  1. Positieve benaderingen werken altijd beter, maar de school kan ook niet veel doen als bijvoorbeeld deouders niet meewerken. Schoolmaatschappelijk werk kan deze kinderen op de juiste weg helpen maar ouders moeten hier de noodzaak van inzien anders kan school niets doen. Soms is dwang en drang dan de maatregel. Helaas….

  2. Lees alle reacties
  3. Eigenlijk is het een schande dat er jongeren thuis zitten.
    Prem lukt het wel om de jongeren naar school te krijgen.
    luisteren en investreren ipv een rechtzaak aanspannen.
    Maar met de bezuinigingen op het onderwijs zal het helaas alleen maar toenemen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.