Door Nienke Schild – In 2003 werd nog bijna vijftig procent van de meldingen gemaakt door buren, familie, vrienden en kennissen. Het afgelopen jaar was dit slechts 33 procent.
Daling zorgelijk
Gert van Harten, manager van het
AMK
in Gelderland, vindt de daling zorgelijk. ‘Hoewel het verheugend is dat professionals in de zorg steeds vaker melding doen, maken wij ons zorgen over de daling van het aantal omgevingsmeldingen. Want professionals zien en horen andere dingen dan buren, familie of vrienden. Daarom zijn óók meldingen van die mensen zo belangrijk.’
Verklaringen
‘Aan de ene kant is het positief, want burgers laten meldingen met gerust hart over aan professionals’, reageert van Harten. ‘Aan de andere kant is het negatief: door ontwikkelingen in de maatschappij, zoals individualisering, nemen burgers minder snel deze verantwoordelijkheid.’
Hulpverleners
Eerder werd duidelijk dat na een landelijke publiekscampagne vooral hulpverleners zich meer aangesproken voelen om melding van kindermishandeling te doen. Uit onderzoek bleek namelijk dat – ondanks dat de campagne gericht was op burgers – hulpverleners meer meldingen maken. Uit cijfers van het AMK Gelderland blijkt dat de meeste meldingen komen vanuit het onderwijs, politie en ziekenhuizen.
Totaal
De ontwikkeling dat het aantal meldingen van hulpverleners stijgt blijkt ook uit cijfers van de politie in de regio Hollands Midden. Dit komt omdat hulpverlenende instanties steeds beter de weg naar de politie weten te vinden. Eerder deze week praatten hulpverleners van zo’n twintig instanties uit Midden-Nederland over kindermishandeling en ander huiselijk geweld.
Cijfers
Het totaal aantal meldingen in Nederland in 2007 is pas over een aantal maanden bekend. De
MO-groep Jeugdzorg
kan dus nog niet van een landelijke ontwikkeling spreken. In 2006 bestond 45 procent uit meldingen van de directe omgeving en de overige 55 procent stond op naam van de hulpverleners.
Anonimiteit
Kindermishandeling kan gemeld worden bij de AMK’s, maar ook bij politie of
Advies- en Steunpunten Huiselijk Geweld
. Indien een burger een melding doet, gaat het AMK dit verder onderzoeken. ‘Ik wil voor al die mensen benadrukken dat zij al hun zorgen over kinderen kunnen melden bij het AMK. Én dat het AMK de anonimiteit van melders garandeert ten opzichte van het gezin waarover de zorgen gemeld worden’, zegt Van Harten
Wachtlijst
Verder blijkt dat per 1 januari 2008 de wachtlijst bij het AMK in Gelderland is weggewerkt. Op 1 januari 2007 stonden er nog 23 gezinnen op de wachtlijst.