Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ondanks groeiende arbeidsmarkt toch meer mensen in bijstand

Het aantal mensen met een bijstandsuitkering neemt nog steeds toe. Tussen september 2016 en september 2017 is het aantal personen tot de AOW-leeftijd met een bijstandsuitkering met 6.000 gegroeid. In totaal zaten in september 2017 daardoor 465.000 mensen in de bijstand. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. ‘Maar’, stelt de onderzoeker, ‘het tempo van de jaar-op-jaargroei neemt al vier kwartalen achtereen af’.
Foto: PicScout

Dat de jaar-op-jaargroei afneemt, hangt samen met de gunstige arbeidsmarkt. ‘Sinds de piek in de werkloosheid begin 2014 is deze met ongeveer 40 procent gedaald. De bijstand reageert doorgaans met vertraging op bewegingen op de arbeidsmarkt.’

Statushouders

Dat het aantal bijstandsgerechtigden, ondanks een afnemende jaar-op-jaargroei en een gunstige arbeidsmarkt, nog wél toeneemt, is volgens het CBS te wijten aan de instroom van asielzoekers. Wie een verblijfsvergunning krijgt, en daarmee statushouder wordt, kan een beroep doen op bijstand. ‘Van januari tot en met juni 2017 zijn ruim 8.000 personen de bijstand ingestroomd die in Syrië zijn geboren, terwijl iets meer dan 2.000 Syriërs de bijstand verlieten. Eind juni kwam het aantal Syrische bijstandsgerechtigden hiermee op bijna 38.000 uit.’

Instroom versus uitstroom

Bij personen die in Nederland of in één van de overige landen zijn geboren, liggen de instroom en uitstroom veel dichter bij elkaar. ‘In het eerste halfjaar van 2017 zijn ruim 34.000 personen met Nederland als geboorteland de bijstand ingestroomd en ruim 35.000 duizend uitgestroomd. Onder personen uit de overige landen bedroeg de instroom bijna 21.000 duizend en de uitstroom 20.000 duizend.’ In deze cijfers is de uitstroom naar AOW niet begrepen.


Het nieuwe kabinet Rutte heeft voor mensen met een bijstandsuitkering weinig koopkracht te bieden. Dat heeft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) becijferd. Bijstandsgerechtigden gaan er nauwelijks op vooruit tot 2021. Als ook mensen met AOW en aanvullend pensioen. Lees meer >>


Re-integratieondersteuning

Volgens de meest recente cijfers (van eind maart) maakt 28 procent van de bijstandsgerechtigden gebruik van een re-integratievoorziening. Deze voorzieningen zijn bedoeld om de binding met de arbeidsmarkt te versterken en daarmee de kans op werk te vergroten. Voorbeelden van re-integratievoorzieningen zijn een participatieplaats, beschut werk of begeleiding van een jobcoach. De bijstandsgerechtigden die gebruik maken van deze voorzieningen, zijn het vaakst jongeren. Van de bijstandsgerechtigden tot 27 jaar heeft bijvoorbeeld 35 procent een re-integratievoorziening, terwijl van de groep 27- tot 45-jarigen en 45-plussers met bijstand 33 procent en 24 procent gebruik maakt van een dergelijke voorziening.

Nieuwe baan

In 2016 zijn bijna 30.000 personen die naast de bijstand een re-integratievoorziening hadden, gestart met een baan die zij minstens één maand aanhielden. Bijna een kwart van hen had op dat moment geen aanvullende bijstand of ondersteuning meer nodig. De overigen waren nog steeds aangewezen op een voorziening, een bijstandsuitkering, of op beide.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.