Ruim de helft van de ondervraagde medewerkers in de kinderopvang geeft aan wel eens alleen te moeten werken op tijden waarop dat niet mag. Ook afspraken over het maximale aantal kinderen per beroepskracht – de leidster-kindratio – worden met voeten getreden volgens Abvakabo FNV. Een kwart van de ondervraagde leidsters is bezorgd over de veiligheid van kinderen.
Enquête
De vakbond hield een enquête onder 740 pedagogisch medewerkers in de kinderopvang. Ondernemers in de kinderopvang en ouderorganisatie Boink hebben regels over de bezetting afgesproken in het Convenant Kinderopvang. Daarin staat dat tussen halt tien en half een en tussen drie uur en half vijf niet minder medewerkers mogen worden ingezet.
Vreemd
Een vreemde afspraak, vindt Corrie van Brenk van Abvakavo, ‘Juist voor half tien ’s ochtends is het topdrukte, dan komen alle ouders hun kinderen brengen en dan staat er maar een leidster op zeven baby’s.’ Van Brenk vindt het onbegrijpelijk dat ouders genoegen moeten nemen met deze onderbezetting. ‘Maar het mag binnen de regelgeving van het convenant, dus zijn er veel ondernemers die daar ook gebruik van maken omdat ze kosten besparen.’
Rooster
Volgens Van Brenk is het niet een roostertechnische kwestie; een leidster mag maximaal 9 uur per dag werken terwijl de kinderopvangvoorziening 10 uur open is. ‘Ouders betalen gewoon 6,10 euro per uur voor de opvang, of er een of twee leidsters staan.’ Ook gaat volgens de vakbondsbestuurder niet het argument van personeelstekort op: ‘Dat was kort geleden nog een probleem, maar inmiddels komen er genoeg mensen van de opleiding af.’
Stimuleren
Brancheorganisatie in de kinderopvang MOgroep vindt het lastig om een oordeel te geven op de bevindingen van de vakbond, ‘Wij hebben het onderzoek niet zelf gedaan en kennen de criteria niet waarop het is gestoeld,’ zegt Attie Hendriksen, directeur MOgroep kinderopvang. ‘De criteria voor de ouderkind-ratio en de tijden in het convenant zijn in overeenstemming met ouderorganisatie Boink opgesteld. Wij kunnen niets anders doen dan onze leden informeren en stimuleren zich aan de regelgeving te houden.’
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Niet ik maar mijn vrouw werkt in de kinderopvang.Ik hoor haar ook regelmatig klagen over de bezettingsgraad van het personeel.Met name flexibele opvangplekken brengen veel druk met zich mee. Op die flexibele opvang valt volgens mij ook niet een rooster te maken.
Het is wachten tot er iets ernstig gebeurt voordat er iets aan gedaan wordt. Het is alleen jammer dat het personeel op de werkvloer hier weer de dupe van is. Zij worden er verantwoordelijk voor gehouden terwijl de leiding niets aan de onderbezetting van het personeel doet.
Al jarenlang lid van oudercommissies van KDV’s en BSO’s en mijn ervaring:
Ik klaag al tien jaar over de matige bezetting vooral tijdens halen en brengen. Leid(st)ers hebben nauwelijks tijd om te praten over bijzonderheden met de kinderen, of huilende kinderen te troosten. Ouders kunnen wel klagen hierover via bijvoorbeeld de oudercommissie en de inspectie. Maar de opvangorganisatuie houdt zich aan de wet, zeggen zij, en zegt ook de inspectie. De inspectie vindt het onwenselijk, maar er wordt niets aan gedaan!