Onder meer de VVD, PvdA en GroenLinks hadden gevraagd om zo’n onderzoek. De staatssecretaris zei er wel bij dat de uitkomsten moeten worden afgewacht, omdat hij nog veel praktische bezwaren ziet. Als voorbeeld gaf hij de ziekte van een kind. Hoe meer mensen het gezag hebben, hoe meer mensen het eens moeten worden over een medische beslissing. En dat kan lastig zijn en leiden tot een rechtszaak, aldus Teeven. ‘Ik vraag me echt af of het belang van het kind hier nu mee is gediend’, zei hij.
Donor
Liesbeth van Tongeren van GroenLinks stelde tijdens het debat dat het nodig is om een maatschappelijk debat te voeren, omdat gezinnen er door de jaren heen anders uit zijn gaan zien. Zo zijn er voorbeelden van twee moeders, die samen met een zaaddonor een kind opvoeden. Daar is het recht nog niet op aangepast.
Meeroudergezin
Jaenine Hennis-Plasschaert van de VVD vindt het daarom ook van belang dat er goed wordt gekeken naar het fenomeen meeroudergezinnen en hun positie in het recht. Jeroen Recourt van de PvdA heeft dezelfde mening: ‘Het recht heeft maar plaats voor 2 ouders, daar waar er in de praktijk soms 3 of 4 zijn.’ Hij is dan ook blij met het onderzoek van Teeven.
Adopteren
Het onderwerp kwam ter sprake tijdens de behandeling van een wetsvoorstel dat ervoor zorgt dat het ouderschap van lesbische stellen anders wordt geregeld. Nu is de vrouw die het kind op de wereld zet automatisch de moeder en moet de ‘mee-moeder’ het kind adopteren. Dat is een duur en tijdrovend proces.
Sociaal ouderschap
Door de wet kan de ‘mee-moeder’ haar kind voortaan erkennen. De kosten daarvan zijn volgens Teeven buitengewoon laag: 2,65 euro. Daarnaast is het een handeling die bij de burgerlijke stand hooguit 4 minuten hoeft te duren, aldus de staatssecretaris. Door de wet wordt niet langer enkel gekeken naar biologische afstamming, maar gaat het sociale ouderschap zwaarder meewegen.
Bron: ANP/Stock.xchng/Milan Jurek