Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek naar kindermishandeling stijgt sterk

Sinds 2005 is het aantal adviezen én het aantal onderzoeken door het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) sterk gestegen. Dit blijkt uit het jaarverslag AMK van Jeugdzorg Nederland. De stijging wil niet zeggen dat kindermishandeling in objectieve zin is toegenomen. Wel dat de mishandeling sneller en beter wordt gesignaleerd.
Onderzoek naar kindermishandeling stijgt sterk

In 2010 zijn 43.925 adviezen uitgebracht en zijn 18.076 onderzoeken gestart. Het totaal eerste contacten komt neer op 62.001. Dit betekent voor zowel de adviezen, de onderzoeken als het totaal eerste contacten een stijging van 60% t.o.v. 2005 en op een gemiddelde stijging van 10% per jaar.

Het AMK dient steeds minder vaak een onderzoeksverzoek in bij de Raad voor de Kinderbescherming. In plaats daarvan brengt het AMK juist veel vaker vrijwillige hulp op gang, met instemming van de ouders. De gang naar de kinderrechter kan steeds vaker voorkomen worden. Voor kinderen is dat in veel gevallen de beste oplossing: hulp in de eigen thuissituatie, met steun van professionals, ouders, familie en vrienden.

Verwaarlozing
De aard van de mishandeling in de afgelopen jaren is veranderd. ‘Pedagogische verwaarlozing’ en ‘getuige zijn van geweld in het gezin’ komen relatief vaker voor. ‘Pedagogische verwaarlozing’ is de afgelopen drie jaar met 97% gestegen, dat komt neer op een gemiddelde stijging van 24% per jaar. ‘Getuige van geweld in gezin’ is de afgelopen vijf jaar gestegen met 119%, dat komt neer op een gemiddelde stijging van 17% per jaar. De meldingen die bij het AMK binnenkomen, gaan meestal over die twee vormen van mishandeling én over affectieve verwaarlozing. Een verklaring daarvoor is dat een groeiend aantal mensen beseft dat ook dit kindermishandeling is.

Ongeboren kinderen
Het AMK heeft sinds een aantal jaren veel meer aandacht voor de risico’s op mishandeling die nog ongeboren kinderen lopen. Daarom heeft het AMK op lokaal niveau protocollen afgesproken met organisaties die te maken hebben met bijvoorbeeld verstandelijk beperkten, verslaafde aanstaande moeders en psychiatrische patiënten. Uit voorzorg melden zij deze ‘risicozwangerschappen’ bij een AMK. De meldingsbereidheid voor deze zeer kwetsbare groep is groot: mensen beseffen dat hierdoor veel schade voorkomen kan worden. In 2010 zijn 2.584 onderzoeken gestart voor de allerjongsten, inclusief de ongeborenen. Dit is een stijging van 100% t.o.v. 2005.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Bron: Bureau Jeugdzorg / Foto: ANP Roos Koole

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.