De ministeries van VWS en Sociale Zaken worden nadrukkelijk op de vingers getikt door de Rekenkamer over de voortdurende problemen met het persoonsgebonden budget (pgb). Woensdag kondigde de president Saskia Stuiveling van de Rekenkamer aan ‘zeer binnenkort een onderzoek uit te voeren naar de problemen’. De politieke besluiten over het nieuwe pgb-systeem zijn te laat genomen en de voorbereiding was slecht, zo luidt het harde oordeel van de Rekenkamer.
Declaraties
Op het moment van publicatie van dit artikel, debatteert de Tweede Kamer over het pgb en de problemen met de invoering van een nieuw pgb-systeem. Staatssecretaris Van Rijn heeft in februari al ‘sorry’ gezegd over de pgb-problemen, maar zegt dat nu ‘het lek boven water is’. Pgb-declaraties worden al vanaf het begin van de invoering van het nieuwe systeem – 1 januari 2015- niet op tijd uitbetaald. Cliënten en zorgverleners hebben problemen met de zorgverlening en krijgen geen, of veel te laat salaris.
Hoe de uitbetaling van het pgb misgaat. De uitbetaling van het persoonsgebonden budget wordt door de Sociale Verzekeringsbank gedaan. Dat loopt niet helemaal zoals het zou moeten. Een overzicht. Lees meer>>
SVB
De uitvoerder van het nieuwe pgb-systeem, de Sociale Verzekeringsbank, heeft al harde kritiek gehad over dit euvel. Door de Rekenkamer wordt de SVB min of meer in bescherming genomen. De politieke besluiten over het nieuwe pgb-systeem zijn volgens de Rekenkamer ‘laat genomen’. Eén en ander was ook ‘niet goed voorbereid.’ Daardoor werden gegevens laat bij de Sociale Verzekeringsbank aangeleverd en was de verwerking onvoldoende. ‘De ministeries van Volksgezondheid en van Sociale Zaken hebben hun rol niet goed ingevuld’, aldus de Rekenkamer.
Staatssecretaris Van Rijn zei op 18 mei dat 94% van de pgb-declaraties op dit moment goed gaan. Belangenvereniging Per Saldo vindt de foutmarge nog te hoog: ‘Wij hebben gisteren nog 76 meldingen binnen gekregen’. Lees meer>>
Financiële schade
Vandaag nog kreeg de SVB ervan langs toen enkele zorgaanbieders lieten weten een collectieve schadeclaim tegen de SVB voor te bereiden. Een van de initiatiefnemers, directeur Kitty Beelen van Zorghuis Deurne, zegt: ‘Ik heb continu iemand aan het werk om de puinzooi van de SVB op te ruimen. Na vijf maanden moet het klaar zijn. Er is een nieuw systeem bedacht maar het werkt niet en wij draaien daarvoor op. Zorgbedrijven lijden financiële schade’, stelt Beelen.
De problemen met het pgb zijn woensdagmiddag 20 mei aan de orde in de Tweede Kamer.