Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Onderzoek naar veranderingen in AWBZ-zorg

Van 18 april tot 10 mei organiseren zeven belangenorganisaties op het gebied van gezondheidszorg de Meldactie AWBZ. Mensen kunnen tijdens de actie aangeven wat zij merken van de nieuwe regels voor de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) die januari 2009 zijn ingevoerd. De meldactie moet meer duidelijkheid verschaffen over de gevolgen van de maatregelen.
Onderzoek naar veranderingen in AWBZ-zorg

Niemand heeft op dit moment een goed beeld van hoe de maatregelen zullen uitpakken, aldus de belangenorganisaties. De eerste signalen die binnenkomen, zijn dat veel mensen na herindicatie minder uren AWBZ-zorg ontvangen. Ook is er een groep die er juist op vooruit gaat. De meldactie moet duidelijk maken hoe de maatregelen in de praktijk uitpakken. De belangenorganisaties zullen de uitkomsten in een rapport aanbieden aan de Tweede Kamer.

Langdurig
In 2008 maakten 588.000 mensen in ons land gebruik van de AWBZ. Het gaat om mensen die uitgebreide en langdurige zorg nodig hebben, zoals ouderen, chronisch zieken, gehandicapten en mensen met psychiatrische problematiek.

Wijzigingen
Om de AWBZ in de toekomst betaalbaar te houden, heeft het VWS sinds 2009 een aantal regels in de AWBZ gewijzigd. Vooral in de financiering voor begeleiding is veel veranderd. Hiervan maken ongeveer 200.000 mensen gebruik.

Belangenorganisaties
De Meldactie AWBZ is een gezamenlijk initiatief van Centrale Samenwerkende Ouderenorganisaties, Chronisch zieken en Gehandicapten Raad, Landelijk Platform Geestelijke Gezondheidszorg, LOC Zeggenschap in zorg, Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie, Per Saldo en Platform VG. Zorgbelang en Mezzo, Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg ondersteunen de meldactie.

Melden van ervaringen kan onder andere op de website en op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur op telefoonnummer (030) 29 16 777. De meldactie begint op 18 april en duurt tot 10 mei.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad

1 REACTIE

  1. Schrijnend en tegenstrijdig zijn genoemde maatregelen, die, slechts enkele uitgezonderd, ingrijpende gevolgen kunnen hebben voor de betrokkenen zelf, maar ook de directe omgeving.
    Juist door ondersteunende, activerende begeleiding blijven/bleven, kunnen/konden mensen thuis blijven wonen (was, is toch de bedoeling (kostenbesparend) zo lang mogelijk thuis? Deelnemen aan.., sociale contacten/activiteiten, gevolg vereenzaming tegengaan, zich beter voelen/niet, minder depresssief, actiever,zinvolle daginvulling; kwaliteit van leven in stand houden, c.q. verbeteren. Voor omgeving: verlichting van mantelzorg(taken), zodat die de zo belangrijke eigen activiteiten, tijd heeft en een positieve attitude van degene waarvoor men mantelzorgt heeft uiteraard ook een positieve impact op de mantelzorger(s). De gemeente krijgt deze taak via de WMO, echter de gemeenten mogen zelf bepalen of men deze dienstverlening honoreert of niet of deels, gevolg onzekerheid voor cliënten en rechtsongelijkheid!. Nu zou het via de AWBZ te duur zijn, echter waarom denkt de overheid dat de gemeenten dit goedkoper kunnen? Dat kan alleen als er minder mensen hiervoor in aanmerking komen of minder geld per persoon hieraan uit gegeven wordt. Kortom : een bezuiniging, de zoveelste! Ten koste van de kwetsbaarsten, die niet in beeld zijn, maar vooral die geen overlast aan andere burgers bezorgen, dus hoeft men niet…. etc.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.