Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Onduidelijk wat wel of niet kan met Participatiebudget’

Het Participatiebudget vraagt om visie bij gemeenten, vindt Marli Tijssen van CINOP. Het gebundelde budget voor inburgering, volwasseneneducatie en re-integratie biedt gemeenten ruimte om zelf hun prioriteiten aan te geven. Een verbetering, aldus Tijssen.
‘Onduidelijk wat wel of niet kan met Participatiebudget’

Door Alexandra Sweers – De Wet Participatiebudget, die per 1 januari 2009 is ingegaan, moet ervoor zorgen dat gemeenten meer maatwerk kunnen leveren aan burgers die moeite hebben met participeren. In plaats van drie verschillende financieringsstromen worden re-integratie, inburgering en volwasseneneducatie nu uit één pot gefinancierd. 

Te gek
Vóór het Participatiebudget was er veel verkokering binnen gemeenten, vertelt Marli Tijssen teammanager bij CINOP, landelijk adviesbureau voor beroepsonderwijs en volwasseneneducatie. ‘Dat was soms te gek voor woorden. Inburgeraars kregen soms gelijktijdig een brief om mee te doen aan een inburgeringscursus, een brief met een aanbieding voor volwassenenonderwijs en een brief om een traject te volgen om uit de bijstand te komen.’ Verwarrend voor deze mensen die zich toch vaak aan de onderkant van de samenleving bevinden, vindt Tijssen. Het Participatiebudget zorgt ervoor dat deze trajecten verbonden worden.

Visie
‘Een belangrijke vraag voor gemeenten bij het toepassen van de wet is: hoe kunnen we dit binnen gemeenten goed organiseren?’, zegt Tijssen. Er leven nog veel vragen bij gemeenten. ‘Het is een tijdje onduidelijk geweest of de educatiegelden in het budget wel of niet verplicht bij de ROC’s terecht moesten komen. Ook zijn er vragen over kwaliteitscriteria voor aanbestedingstrajecten en de kwaliteit van het onderwijs. Kortom, onduidelijkheid over wat er allemaal wel en niet kan.’

Dat ligt niet zozeer aan de informatievoorziening van de overheid, vindt Tijssen. Maar de kennis over de mogelijkheden van het Participatiebudget moet nog op alle niveaus doordringen bij de verschillende gemeentelijke diensten. Dat is zeker een aandachtspunt.’

Visionair
Het grote voordeel is dat het budget gemeenten dwingt om een visie te ontwikkelen op het gebied van participatie, stelt de teammanager. Zij mogen grotendeels zelf bepalen hoe zij het budget besteden. Tijssen: ‘De gemeente Alkmaar bijvoorbeeld kijkt voor het Participatiebudget gericht naar een bepaalde buurt. Ze kijken naar wat de mensen in die buurt nodig hebben, om te kunnen participeren in de samenleving. Dat vind ik visionair denken.’

Medewerkers van CINOP verzorgen tijdens het Landelijk Platform Participatie‘Eén jaar participatiebudget: drama of succes?’ op 10 december 2009 een praktijksessie. Deze sessie gaat over welke rol de zorgaanbieder, professional en gemeente spelen bij educatie, inburgering, en participatie.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.