Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ongelijke regels drempel voor verpleeghuiszorg thuis

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vindt dat staatssecretaris Bussemaker de verblijfzorg aan thuiswonenden nog niet moet laten verrichten door thuiszorginstellingen. Invoering zou een ingrijpende systeemwijziging betekenen. Zorginstellingen hebben hun handen al vol aan huidige veranderingen, zoals het zorgzwaartepakket.
Ongelijke regels drempel voor verpleeghuiszorg thuis

De staatssecretaris wil vanaf 2009 ook aan thuiszorginstellingen de mogelijkheid bieden om verpleeghuiszorg en -ondersteuning aan mensen thuis te geven die een verpleeghuisindicatie hebben. De

NZa ziet op dit moment te veel obstakels. Vooral de verschillende juridische en financiële regels voor extra- en intramurale zorg leveren problemen op.

Vervangen
Het voorstel van de staatssecretaris betreft het vervangen van de huidige aanspraak ‘verblijf’ door de aanspraak ‘volledig pakket’. Dit pakket maakt het mogelijk dat cliënten met een indicatie voor verblijf in een AWBZ-instelling kunnen kiezen of zij de zorg thuis of in een instelling willen krijgen. Al sinds juli 2007 kunnen cliënten in aanleunwoningen of in woonzorgcomplexen verblijfzorg thuis krijgen, maar deze kan alleen worden geleverd door intramurale zorgaanbieders.

Stelselwijziging
De staatssecretaris wil per januari 2009 het volledig pakket niet alleen door intramurale-, maar ook door extramurale zorginstellingen zoals thuiszorgorganisaties laten verrichten. Dat lijkt een kleine aanpassing, maar volgens de NZa is er in feite sprake van een stelselwijziging. De NZa is van mening dat deze wijziging niet los kan worden gezien van de moderniseringsplannen van de AWBZ, vooral wat betreft de plannen rondom het scheiden van wonen en zorg en de inhoud van het SER-advies hierover.

Onderscheid
De kern van de problemen heeft volgens de NZa te maken met de huidige wet- en regelgeving. Die maakt op dit moment op tal van punten onderscheid tussen het leveren van intramurale- en extramurale zorg. Voor extramurale zorg geldt bijvoorbeeld geen contracteerverplichting, is winstoogmerk en -uitkering toegestaan en is er geen sprake van een capaciteitsgebonden toelating voor een bepaalde doelgroep.

Ingrijpend
De voorgestelde invoering van volledig pakket ziet de NZa als een zeer ingrijpende systeemwijziging die nog eens bovenop de al geplande invoering van zorgzwaarte pakketten komt. De invoering daarvan doet al een zwaar beroep op de flexibiliteit van zorginstellingen om te veranderen, aldus de NZa.

Stellingname
De toezichthouder op zorgaanbieders en verzekeraars vindt dat de overheid zich eerst moet uitspreken over de voorgenomen veranderingen van de (integrale) kapitaalslasten en het financieel scheiden van wonen en zorg. En niet vooruitlopend op een duidelijke stellingname al ingrijpende veranderingen in de verblijfszorg doorvoeren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.