Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Onterechte bezuinigingen en bureaucratie in de GGZ’

Natuurlijk weet GGZ Nederland dat er moet worden bezuinigd. Maar een structurele tariefkorting van 119 miljoen euro in de aankomende jaren is ‘onterecht’, vindt voorzitter Marleen Barth. GGZ Nederland daagt minister Klink (VWS) voor de rechter.
‘Onterechte bezuinigingen en bureaucratie in de GGZ'

Door Alexandra Sweers – ‘In de GGZ wordt naar verhouding veel harder gesneden dan in andere sectoren’, claimt voorzitter Barth. Volgens minister Klink heeft de sector in 2008 het budget met 185 miljoen euro overschreden. Een forse tariefkorting moet de uitgaven in de GGZ weer in balans brengen.

Waterbedeffect
Wat volgens Klink te veel zou zijn besteed via Zorgverzekeringswet, wordt gecompenseerd met de onderbesteding in de AWBZ en Wmo, stelt Barth. ‘Een duidelijk waterbedeffect. De rechter bepaalt hopelijk dat deze buitenproportionele bezuiniging niet mag. Overheidsbeleid hoort zorgvuldig te zijn, maar de motivatie van de minister berust niet op feiten’, aldus de voorzitter. ‘Bovendien is anderhalf jaar geleden de liberalisering doorgevoerd in de GGZ. De tarieven zijn na lange onderhandelingen tot stand gekomen. Nu kan de minister niet ineens een greep in de kas doen, omdat dat in de politiek beter uitkomt.’

Bureaucratie
Barth stuurde namens GGZ Nederland begin september een brief naar de fractievoorzitters om hen te wijzen op belangrijke zaken in de sector die haar zorgen baren. Naast de bezuiniging is dat ook de toenemende bureaucratie. De GGZ maakt gebruik van verschillende bekostigingssystemen: de Zorgverzekeringswet, de AWBZ, gemeentelijke bekostiging (waaronder de Wmo) en het ministerie van Justitie. ‘Dat kan een voordeel zijn voor een organisatie. Het geeft een bepaalde vrijheid. Maar aan de andere kant is de verantwoordinglast enorm zwaar.’ Het kabinet moet ervoor zorgen dat de bureaucratische lasten afnemen, dat de systemen beter op elkaar zijn afgestemd en dat er minder controledrift is, vindt Barth.

Drang en dwang
De beleidsthema’s van 2010 gaan grotendeels over de veiligheid in de GGZ: het terugdringen van de wachtlijsten, van drang en dwang en van suïcidaliteit. Geen onbekende thema’s vindt de voorzitter, ze komen ook voor op de agenda van GGZ Nederland. ‘Ik ben enorm blij met de voortgang van het project drang en dwang. Het is goed om deze methoden te verspreiden in de sector.’

Najaarsbegroting
Vooralsnog is het Barth onduidelijk hoe de tariefkortingen precies worden toegepast. Ze is dan ook benieuwd naar de VWS-begroting, dit najaar. Echt rooskleurig ziet het er voor de sector niet uit. ‘Het wordt in ieder geval een enorme opgave om met alle bezuinigingen goede zorg te kunnen blijven verlenen. Wij zullen ons daarvoor maximaal moeten inspannen.’

Lees alle Z+W artikelen over Prinsjesdag in het dossier Prinsjesdag 2009 >>

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Foto: GGZ Nederland

1 REACTIE

  1. Mensen die zo hard aan het bezuinigen zijn moet zich eens laten behandelen, ben hen zit er zeker een steekje los. Door omstandigheden heb ikk een beroep op de GGZ moeten doen en ben een tijd opgenomen geweest. Het is beschamend als je ziet hoe het verblijf is.
    En door bezuinighieden zijn er therapieen verdwenen. Men zit nu heel de dag achter een bakje koffie!!! of wordt platgespoten.. Waar eerst 4 man personeel liep op een afdeling loop er nu een man. Zelfs snacht is er een man voor drie afdelingen: 36 man..
    Er over de hygiene maar te zwijgen,
    JP Balkende zou hier nog geen uur willen verblijven……….Nederland is krom bezig!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.