Gezinshulp Derkelina Bul nam een 8-jarig jongetje weg van zijn thuissituatie om hem vervolgens over te geven aan Bureau Jeugdzorg. Volgens Bul werd de jongen verwaarloosd en mishandeld door zijn moeder. Meerdere meldingen bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK), veranderden niets aan de situatie. Ze nam het recht in eigen hand.
Strafbaar
‘Het is een ethische en ook juridische kwestie’, stelt Van Yperen, expert effectiviteit in de jeugdzorg bij het Nederlands Jeugdinstituut. ‘Ontvoering is strafbaar. De regels voor de uithuisplaatsing van een kind zijn er om te voorkomen dat mensen, die daar niet toe bevoegd zijn, een kind bij het gezin kunnen weghalen. Die regels zijn vastgelegd omwille van de ouders, maar ook omwille van de hulpverlener en het kind zelf.’
Melding
Van Yperen begrijpt de frustratie van de gezinshulp wel. ‘Als melder is het frustrerend wanneer het lijkt alsof er niets met je melding wordt gedaan. Het kost nu eenmaal tijd om de melding goed in behandeling te nemen. Daarom is het belangrijk dat de melder – voor zover dat kan – hoort wat er met de melding gedaan wordt.’
Overboord
Een gemiddeld gezin met gezinshulp moet ervan uit kunnen gaan dat de regels worden nageleefd, vindt de deskundige. Derkelina Bul wordt volgens de berichten niet vervolgd voor haar actie. ‘Nu weten we niet precies de details van de gebeurtenis, maar het zou verwarrend zijn voor gezinnen en hulpverleners als de zorgvuldigheidseisen voor een beslissing om een kind uit huis te halen niet meer zo ter zake doen.’
Toestanden
Van Yperen begrijpt dat het water soms tot aan de lippen staat bij hulpverleners. ‘Het is een typisch dilemma: je wilt geen Wild West-toestanden, maar je wilt ook het beste voor het kind. Mijn advies is: houd je aan de afspraken, ga bij twijfel heel zorgvuldig te werk en bespreek dat met je werkgever. Als er ernstige twijfels zijn over het functioneren van een zorginstelling, kun je altijd naar de inspectie stappen.’
Speelveld
Kinderrechters en de Raad voor de Kinderbescherming hebben dagelijks met dergelijke dilemma’s over uithuisplaatsing te maken, zegt Van Yperen. ‘Het is een ingewikkeld speelveld, daarom is het noodzakelijk dat er zorgvuldigheidseisen zijn en dat gespecialiseerde partijen naar dit soort zaken kijken. Bovendien is het belangrijk om te beseffen dat een kind niet per definitie beter af is wanneer het uit huis wordt gehaald.’
Lees hier de reactie van Bureau Jeugdzorg >>
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>
Bron: Foto: ANP/Roos Koole
Prima actie, terwijl hier allerlei interessante discussies worden gevoerd worden er dagelijks kinderen ernstig mishandeld en verwaarloosd. Nood breekt wetten, fijn dat er nog mensen zijn die zich niet verschuilen achter wetgeving en regelgeving want dat is wel zo veilig. soms moet je gewoon ingrijpen, niet lullen maar doen wat voor het kind het beste is. chapeau!
Ik vind het eigenhandig weghalen van het kind schandalig!
De taak van een gezinshulp is om het gezin ’te helpen’ het beste van de situatie te maken en niet om een kind voor te liegen en deze te scheiden van de ouders. De moeder heeft meegewerkt aan het programma van de zorg, het is bizar dat zij dan beloond wordt met het onverwacht weghalen van haar kind. Dat is de nachtmerrie van elke moeder, ook van zij die het niet aan zouden kunnen.
Ook acht ik het weinig professioneel dat kinderen in het weekend bij de gezinshulpen logeren. Blijkbaar zijn zij dan emotioneel te betrokken met alle gevolgens vandien.
Een gezinshulp is geen psychiater met kennis van oorzaken van een situatie. Een moeder die niet opruimt, geen rekeningen betaald, ’s morgens niet wakker kan worden, en de boel laat verslonsen kan makkelijk een aandoening als ADD hebben.
Daar zijn medicijnen voor beschikbaar net als voor zoveel andere aandoeningen. De ze moeder hoort in eerste instantie deze hulp dan ook te krijgen. Niet tegengewerkt worden door de hulpverlening zelf!
Is het normaal om tijdens je ‘hulpverlening’ stiekem met een fototoestel rond te lopen, schimmige plaatjes te schieten en hier dan mee naar de media te stappen alsof jejezelf een grote held acht?
Blijkbaar vind mevrouw Bul dat het haar recht is om eigenhandig een oordeel te vormen en actie te ondernemen. Belachelijk!
Nu wordt dat kind net zo van hot naar her gestuurd, terwijl de moeder de juiste hulp niet ontvangen heeft. Is dat dan een oplossing?
Ik vind dat een actie als die van mevrouw Bul heeft gegaan, wettelijk bestraft zou moeten worden. Het is immers niet haar taak!
Wanneer we ervan uit gaan dat AMK en BJZ-Groningen een fout hebben gemaakt dan is het een bewonderingswaardige actie van mevrouw Bul om op te komen voor zo’n knul. Een actie die ten koste (kan) gaan van mevrouw Bul zelf en toch heeft ze deze keus gemaakt!
Mijnheer van Yperen heeft een bekend jeugdzorg verhaal waarbij van alles ingewikkeld wordt gemaakt, maar uiteindelijk was er een kind in nood. Luister naar de reactie van burgers om u heen, ook naar aanleiding van de foto’s en vraag u dan nog een af of het nog een dag langer had kunnen duren? mevrouw Bul heeft deze jongen bij oma opgehaald en bij de politie afgeleverd is dat zo strafbaar? Vooral vanuit het oogpunt dat er van hieruit wel acties zijn uitgezet om de jongen te helpen? Ook ik ben blij met uitzonderingen, maar hoop dat ze niet nog eens nodig zijn. Ik zeg ontsnipper de jeugdzorg en school je medewerkers dat zal al een hoop schelen!
vraag wie weet het antwoord waar ga je heen als een kind ontercht uithuis is geplaatst . zelfs zonder bevel van de rechter?
vraag bij wie kan je je rechten terug halen?
Wie is er verantwoordelijk voor de fouten die er zijn gemaakt en toegegeven door de klachtencommisie.?
Welke instantie staat er nu werkelijk achter de ouders en bied ook daad werkelijk hulp ?
Als je schade hebt geleden voor al persoonlijke schade waar kan je dan heen ?
Wie heeft de verantwoording als het kind op latere leeftijd problemen krijgt van deze nare ervaring ????
zo heb ik nog heel veel vragen wie kan deze beantwoorden wie is er bereid de ouders te helpen tegen het onrecht wat ze is aangedaan ??????
vertel het mij aub .
Een moeder die dit leed heeft moeten mee maken die er officieel van af is maar haar gevoel zit nog steeds met de problemen .
Ach Derkelina, jij bente de wijste geweest, een kind dat lijdde , lijdt nu niet meer.
Alle instanties hebben 1 ding nog niet begrepen, er moest hier even iets gebeuren zodat alle aandacht op deze zaak (dit kind!)kwam.
Nee, uithuisplaatsing is niet altijd beter maar wachten op een trage machine van instanties is nog erger :er is hier namelijk een kind in nood.
Het leed is in dit geval al geleden, het kind heeft al onherstelbare schade opgelopen, (een achterstand in het leven en maar moeizaam in te halen) en dan ook nog eens ontvoerd?
Laten we met z’n allen goed om ons heen kijken en melden wat we niet vertrouwen, las we denken dat een kind in nood is, en we zullen het niet druk krijgen, kindermishandeling vindt heel verborgen plaats en er zijn zelden getuigen.
Van Yperen, ‘de expert’ stelt dat ontvoering strafbaar is, kindermishandeling is dat ook meneer.
Ook wil hij het beste voor het kind ik durf dat te betwijfelen en vrees het ergste zo zorgvuldig en volgens de regels het volgens hem allemaal moet zo heeft de moeder geen enkele zorgvuldigheid en regels in ogenschouw genomen.
Rare wereld…
Niet opgeslagen, daarom nogmaals: mijn bewondering en waardering voor de persoonlijke moed van mevr. Bul! Wat mij verbaast is dat zij kennelijk van het AMK en/of BJZ onvoldoende vernomen heeft wat er met haar herhaalde meldingen gedaan is. Zo’n melding maken is in onze samenleving geen eenvoudige beslissing, als dat op deze manier dan ook nog zinloos lijkt, zullen er minder meldingen gedaan worden.
Verder vraag ik mij af wat het waard is dat deze melder een professional is. Mevr. Bul is niet zomaar ‘een buurvrouw’ en AMK/BJZ zou erop moeten vertrouwen dat zij niet om irrelevante redenen herhaaldelijk aan de bel trekt. Het is m.i. des te meer reden om haar in te lichten over redenen om (nog) niet in te grijpen.Gezinshulpen zijn potentiele ogen en oren van AMK en BJZ. Daar ga je toch niet op de ze manier mee om?!
Ik wil nog specifiek reageren op uitlatingen van dhr. Yperen: mevr. Bul wilde een kind in de knel helpen, niet een organisatie ‘aanklagen’. Dat eerste lukt maar moeizaam (of niet) door dat via de Inspectie te doen. Verder lees ik nergens dat mevr. Bul een uithuisplaatsing nastreefde. Zij wilde hulp voor dit kind, en het zijn anderen die vervolgens tot zoiets ingrijpends als een uithuisplaatsing hebben besloten. En dat bevestigt eerder de ethische juistheid van mevr. Buls actie dan de twijfelachtigheid ervan. Hulde voor een professional die voor haar geweten kiest in plaats van voor onze alle risico’s mijdende en daardoor soms regelrecht laffe bureaucratie!
u bedoelt;
dit is een klap voor de Nederlandse jeugd/ juridische bureaucratie , gezond verstand van een burger mantelzorgster is in hun ogen strafbaar. uitgaande van het kind is een schouderklop beter op zijn plaats. Dan een hoogleraar op zijn bureaustoel en jeugdzorg achter de feiten aan hobbelend .
juridisch gesproken misschien een ontvoering, professioneel gezien kennelijk de juiste reactie, anders was er geen Ots gekomen. Treurig is dat de professional dit op eigen kracht heeft moeten doen en niet een weg heeft kunnen vinden waarin ze gesteund door organisatie of collega’s dit kon aanpakken. Naar mijn mening typisch een voorbeeld van overwinnen van de eigen handelingsverlegenheid zonder noodzakelijke back-up.
Kan me iets bij indenken.
Geloof niet dat er sprake is van ontvoering!
Bureaucratie instantie moet is minder papierwerk doen,en meer veldwerk daar aan huis.
Minder papierwerk aanverslagen dit en dat, meer ja en of nee van wat is er aan de hand.
Zelf gaan kijken werkt beter dan via huisarts of wijk agent enz.
Minder kijken naar het gezag ouder(pleegouder) enz, welzijn kind is belangrijker!
Het is heel ingewikkeld en als het allemaal loopt zoals het zou moeten lopen dan gaat het goed en zou een gezinshulp nooit in deze situatie terecht hoeven te komen. Daar komt in de kern de reactie van Ton van Yperen op neer. Tja… da’s helemaal waar natuurlijk. En ik vind ook dat er vrede in het Midden-Oosten moet komen… En natuurlijk is dit NIET verwarrend voor gezinnen en hulpverleners. Dit is een incident. Een incident waarbij de gezinshulp heeft gemeend in te moeten grijpen ONDANKS de zorgvuldigheidseisen. Shit happens – er gaan dingen mis in deze wereld – er zijn dingen die NIET te beheersen zijn via werkafspraken, kwaliteitstoetsen, etc. Dat gegeven brengt het belang van werksafspraken, kwaliteitstoetsen, etc., niet aan het wankelen – het bevestigt slechts de wetmatigheid dat er altijd uitzonderingen en anomalieën zijn.
Maar toch is het kind nu met een spoedmaatregel dus ondergebracht. Dit geeft ook stof tot nadenken.