Door Carolien Stam – Dit is het eerste onderzoek waarbij mensen met dementie zelf is gevraagd naar hun mening over de zorg. Onderzoekster Henriëtte van der Roest laat zien dat dementerenden zelf heel goed kunnen aangeven welke zorg zij nodig hebben. Uit het onderzoek blijkt dat thuiswonende mensen met dementie vinden dat zij vaak onvoldoende of helemaal geen hulp ontvangen op diverse zorgaspecten. Ze geven aan onvoldoende geïnformeerd te worden over wat er met hen aan de hand is en ze krijgen te weinig hulp bij geheugenproblemen, gezelschap en dagbesteding.
DementieWijzer
Van der Roest is maandag aan VU medisch centrum in Amsterdam gepromoveerd op dit grootschalige onderzoek onder 236 thuiswonende mensen met dementie en 322 mantelzorgers naar de ervaren zorgbehoeften. Op basis van de resultaten van het onderzoek ontwikkelde Van der Roest een nieuw digitaal hulpmiddel, de DementieWijzer. Daarmee kunnen mensen met dementie en mantelzorgers zelf snel persoonlijk advies-op-maat krijgen over beschikbare zorg voor hun specifieke zorgbehoeften.
Gemakkelijker
Om de informatievoorziening voor mantelzorgers en mensen met dementie te verbeteren en de toegang tot geschikte zorg gemakkelijker te maken, heeft Van der Roest, in samenwerking met de doelgroep, de DementieWijzer ontwikkeld en getest. Mantelzorgers en mensen met dementie kunnen de dementiewijzer zelf via internet raadplegen. Via concrete vragen krijgen cliënten snel duidelijkheid over de eigen zorgbehoefte en over de hiervoor beschikbare zorg in de buurt.
Beschikbaar
De eerste resultaten van de test met de DementieWijzer zijn positief. Gebruikers bleken adequater om te kunnen gaan met zorgbehoeften en mantelzorgers voelden zich ook beter in staat om zorg te bieden aan hun naaste. De DementieWijzer is nu nog niet beschikbaar en wordt nog verder ontwikkeld voor algemeen gebruik.
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.