Medewerkers van thuiszorgorganisatie Thebe in Tilburg zijn extra alert op signalen van griepachtige klachten bij cliënten. ‘Wanneer de thuiszorgmedewerkers bij cliënten signalen van besmetting zien, dan vragen ze door en adviseren indien nodig de cliënt om contact op te nemen met de huisarts’, zegt woordvoerder Jeroen Hurkens van Thebe. Verder moeten de professionals zichzelf beschermen. Daarbij volgt zorgorganisatie Thebe – en alle zorgorganisaties in Nederland – de protocollen en hygiënerichtlijnen van het RIVM.
Hygiëne
‘Onze mensen trekken niet met mondkappen, plastic bril en schort de wijk in’, stelt woordvoerder Hurkens van de Tilburgse zorgorganisatie Thebe gerust. ‘Medewerkers in de zorg moeten altijd nadenken over hygiëne voor de cliënt en voor zichzelf. Daar zijn duidelijke richtlijnen voor. We worden daar nu extra alert op. Ja, we hebben een crisisteam opgezet na de eerste besmetting in Tilburg en we wijzen onze medewerkers via intranet met een speciale themapagina op de gewone en op de extra maatregelen voor hygiëne. En we informeren de medewerkers op de maatregelen die nodig zijn bij risicovolle contacten. Daarin volgen wij de richtlijnen van het RIVM.’
Ziekteverschijnselen
Volgens de woordvoerder van thuiszorgorganisatie Thebe is er geen onrust onder medewerkers. ‘Mensen hebben juist de insteek om verstandig met deze situatie om te gaan. We zijn wel extra alert op goede hygiëne en op de maatregelen en protocollen van het RIVM als er cliënten met ziekteverschijnselen zijn en of als ze zelf ziekteverschijnselen hebben.’ Iedereen weet: Als je de afgelopen twee weken in risicogebieden bent geweest, dan moet je je gezondheid goed in de gaten houden. Bij griepklachten moet je afstand houden van patiënten en doorvragen of mensen in de omgeving in een risicogebied zijn geweest. Hurkens: ‘Als medewerkers zelf griepklachten hebben, dan nemen ze contact op met hun teamleider om te bespreken of ze thuis blijven en contact moeten opnemen met de huisarts.’
Veilige zorg
De zorgorganisaties staan voor een belangrijke verantwoordelijkheid, aldus Hurkens: ‘We moeten ervoor zorgen dat onze professionals hun cliënten niet besmetten. We moeten ook genoeg mensen hebben om cliënten te verzorgen. Zowel voor cliënten als voor medewerkers is het belangrijk om goede zorg op een veilige manier te geven. Wij volgen te allen tijde de richtlijnen van het RIVM, die overigens worden aangescherpt als de situatie rondom de coronabesmetting verandert.’
Waar kun je op letten in de dagelijkse praktijk in de zorg?
– Was ik mijn handen vaak genoeg? Stimuleren collega’s elkaar daarin?
– Zijn er handschoenen aanwezig? Gebruiken we die ook?
– Draagt er iemand een ring, kunstnagels of nagellak?
– Hebben we chloortabletten en alcohol? Gebruiken we die ook als het nodig is?
– Weten we voldoende van de hygiëne in de keuken?
Hygiëne – de landelijke richtlijnen:
Handhygiëne
Pas handhygiëne toe op de vijf momenten bij cliëntcontact: • vóór contact met cliënt • vóór schone/steriele handelingen • na contact met cliënt • na aanraken omgeving cliënt • na contact met lichaamsvloeistoffen cliënt.
En in de volgende situaties: bij zichtbare verontreiniging, na toiletbezoek, voor en na handelingen met eten, na niezen of snuiten, na uittrekken handschoenen, na schoonmaak, na contact met (uitwerpselen van) huisdieren en vóór en na het gebruik van een communicatiemiddel (telefoon, tablet, toetsenbord, touchscreen).
Persoonlijke hygiëne
Draag geen sieraden of horloge aan handen en onderarmen, geen gladde ring. Zorg voor korte, schone nagels. Geen nagellak of kunstnagels! Haren zijn kort of bijeengebonden, baarden of snorren zijn schoon en kort, hoofddoekjes zijn schoon en strak om het hoofd. Draag schone, gladde, niet-pluizende kleding met korte of opgerolde mouwen. Draag kleding die goed te wassen is op minimaal 60 graden.
Persoonlijke beschermingsmiddelen
Gebruik handschoenen bij zorghandelingen (bijvoorbeeld wondverzorging, stomazorg, mondzorg, puncties en vuil wasgoed) waarbij je in contact komt met bloed, lichaamsvocht, slijmvliezen en niet-intacte huid en met verpleeg- en behandelmaterialen die hiermee in aanraking zijn geweest. Weet wanneer je andere beschermingsmiddelen zoals mondneusmasker en schort moet gebruiken en weet waar je ze kunt vinden.
Meer informatie over de gewone hygiënemaatregelen in de zorg: factsheet-hygiëne>>
Informatie en richtlijnen van het RIVM – bijgewerkt – voor professionals over het Coronavirus>>