De oorzaak van de stijging is niet bekend, maar Martens vermoed dat het mede komt doordat het reizen makkelijker is geworden door het gebruik van internet. Wanneer Nederlanders in het buitenland psychisch verward raken en geen reis- of aanvullende zorgverzekering heeft die zorg en repatriëring dekt, dan komen ze vaak bij het consulaat terecht. Het ministerie van Buitenlandse Zaken betaalt niet voor zorg, maar probeert contact te krijgen met familie in Nederland die de zorg of terugreis kan betalen.
De zorg aan verwarde mensen wordt beter als het aan het plan van minister Edith Schippers ligt. Voor het einde van het jaar zorgen de gemeenten ervoor dat ze de overlast die deze mensen geven, kunnen verminderen.
Stabiel
Wil de familie niet betalen, dan wordt er contact gezocht met de werkgever of het UWV om via die weg de terugreis te financieren. Niet altijd wil de patiënt terug naar huis. In dat geval wordt de behandelend arts in Nederland in contact gebracht met een lokale arts om de persoon stabiel te krijgen.
Verzekering
Bij de verzekeraars komen ieder jaar meldingen over zo’n 500 reizigers binnen die psychische hulp nodig hebben. Dat aantal blijft redelijk stabiel. De stijging van het aantal verwarde personen wordt veroorzaakt door mensen zonder goede verzekering.
Impact
De meeste mensen die problemen in het buitenland krijgen hebben ook eerder in Nederland klachten gehad of zijn eerder behandeld. Reizen kan sluimerende psychische klachten verergeren, zo meldt de krant. Een verblijf in een vreemde cultuur en ook alleen op reis gaan kunnen een grote impact hebben.