Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Op de buis dit voorjaar: 8 programma’s die het hart raken

De lente is begonnen. Dat betekent dat er ook veel nieuwe televisieprogramma’s op de buis verschijnen. In dit artikel vind je acht kijktips over menselijke verhalen en maatschappelijke kwesties die voor sociaal werkers zeker de moeite waard zijn. Zo vertellen drie mannen hoe het was om op te groeien zonder vader en heeft Jessica Villerius de serie ‘Verward’ gemaakt.
kijktips op de buis dit najaar televisieprogramma's die het hart raken sociaal werkers
Bron: Mollie Sivaram/Unsplash

1. Verward

De politie signaleerde de afgelopen jaren een grote toename in het aantal incidenten rondom verwarde personen. Het afgelopen jaar steeg het aantal meldingen naar bijna 142.000. In de zesdelige documentaireserie ‘Verward’ onderzocht documentairemaker Jessica Villerius drie jaar lang wat er aan hulp beschikbaar is voor verwarde mensen en waar de hulpverlening eventueel spaak loopt. Dit soms met vreselijke incidenten tot gevolg, gepleegd door mensen die soms al een uitgebreide psychiatrische geschiedenis hebben.

‘Verward’ is elke dinsdagavond om 20.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3, maar uiteraard ook op NPO Plus

2. Zonen zonder vaders

Opgroeien zonder vader kan de ontwikkeling van kinderen negatief beïnvloeden. Al helemaal wanneer de omstandigheden waaronder zo’n kind opgroeit moeilijk zijn, bijvoorbeeld door armoede of huiselijk geweld. In de documentaire ‘Zonen zonder vaders’ delen Leif, Alexandro en Nabil open en eerlijk hun verhaal over het gemis van een vaderfiguur en de gevolgen daarvan. Die waren namelijk niet mals, het leidde tot psychische- en gedragsproblemen waarin depressie, drugs of criminaliteit het tijdelijk overnamen. Máár er was ook een keerpunt: op een dag besloten ze het gemis van hun vader recht in de ogen te kijken en het roer om te gooien.

‘Zonen zonder vaders’ kun je terugkijken op 2Doc

3. Tot het einde

Sterven doen we allemaal, maar je hoeft het niet alleen te doen. In de vierdelige serie ’Tot het Einde’ worden vrijwilligers gevolgd die mensen in de laatste fase van hun leven bijstaan. Te zien is hoe welkom hun bijdrage is, hoe vriendschappen ontstaan, hoe er gelachen en gehuild wordt en hoe er ook weer afstand genomen moet worden. Wat drijft deze vrijwilligers om wildvreemden naar hun sterfbed te begeleiden? En wat leert de dood hen – en ons - over het leven?

Tot het einde’ wordt vanaf 28 april wekelijks op NPO2 en NPO Start uitgezonden.

4. Samen alleen

Het is 1992 als Carmen Cobos en Kees Rijninks een relatie krijgen. Sindsdien delen ze niet alleen de liefde, maar maken ze samen ook prijswinnende documentaires. Kees wordt echter in 2014 gediagnosticeerd met de ziekte van Parkinson. Hoewel ze meedoen aan diverse onderzoeken die zouden bijdragen aan de ontwikkeling van een medicijn, krijgt de ziekte van Parkinson Kees steeds meer in zijn greep. In de docu ‘Samen alleen’ geeft Cobos een kijkje in hun leven. Ze schetst het beeld van een liefhebbend stel dat elkaar niet los wil laten, maar waarbij de ziekte meedogenloos tussen hen in wrikt.

De documentaire ‘Samen Alleen’ wordt op donderdag 11 april om 22.20 uur uitgezonden op NPO 2 en is daarna ook te zien op 2Doc.

Blijf op de hoogte van praktische tips voor sociaal werkers met de gratis online nieuwsbrieven van Zorg+Welzijn, het vakmedium voor professionals in het sociaal domein.>>

5. Van God Los

Misstanden, geweld, misbruik: je hoort het regelmatig hand in hand gaan met Jehova’s Getuigen. Maar als je er meer over wilt weten, dan blijven de deuren gesloten. In de nieuwe Videoland-documentaire ‘Van God Los’ delen ex-Jehovah’s Getuigen hun indringende verhaal. Ook de psychologische effectieven komen nadrukkelijk aan bod.

De drie afleveringen van ‘Van God Los’ zijn te streamen op Videoland.

6. Reis naar je Roots

Presentatrice Stephanie van Eer vertrekt met vier tieners naar Suriname, het land waar hun (groot)ouders vandaan komen. De jonge deelnemers onderzoeken hun familiegeschiedenis aan de andere kant van de Atlantische Oceaan en zoeken naar een antwoord op de vraag: kun je jezelf thuisvoelen in een land waar je alleen maar verhalen over hebt gehoord?

De reportageserie wordt deze weken op de vroege zondagavond herhaald op NPO 3 en is ook te streamen op NPO Start.

7. Het ongehoorde kind

In Nederland bieden we jeugdzorg aan kinderen die problemen ervaren. Maar wat als je nieuw bent en je ouders de Nederlandse taal nog niet spreken? Sinds 2012 zijn tolken in de zorg afgeschaft, wat in de praktijk zorgt voor gevaarlijke situaties, zo signaleren hulpverleners. Zij waarschuwen voor onder andere gevaarlijke spraakverwarring en verkeerde diagnoses, blijkt uit de gesprekken die onderzoeksprogramma Argos de afgelopen maanden voerde met tientallen hulpverleners en zorgaanbieders.

Het Ongehoorde Kind kun je bij de VPRO terugkijken.

8. Van de wereld

Indrukwekkend. Zo mag het nieuwe programma ‘Van de wereld’ genoemd worden. In een reeks van vier afleveringen worden de verhalen verteld van jongeren die na een drank- of drugsongeval om het leven zijn gekomen. Familie en vrienden blikken terug op deze zwarte bladzijde in hun leven, en vertellen daarnaast ook over de mooie momenten die ze met haar hebben meegemaakt.

‘Van de wereld’ wordt komende woensdagavonden uitgezonden op NPO 3. Via NPO Start kun je het programma ook terugkijken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.