Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opleiding maakt jongeren weerbaar tegen discriminatie

Een hoge opleiding van migrante jongeren en vooral ook van hun ouders, draagt bij tot een positief toekomstbeeld over inkomen en maatschappelijke positie. Dat blijkt uit een onderzoek van KIS: ‘Gedeelde Toekomst’. Hoger opgeleide jongeren trekken zich ook minder aan van discriminatie.

Een vaste baan, een eigen huis, reizen en samenwonen, dat is het toekomstbeeld van migrantenjongeren in Nederland. En daarin verschillen zij niet van autochtone jongeren. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kennisplatform Integratie & Samenleving, KIS. De overgrote meerderheid wil later in Nederland blijven wonen. Opleidingsniveau van migrante ouders en – jongeren spelen een belangrijke rol als het gaat om hun vertrouwen in de toekomst.

Discriminatie

Uit het rapport blijkt dat de helft van de jongeren met een migratieachtergrond ervaring heeft met discriminatie vanwege hun culturele achtergrond. Marokkaans- en Turks-Nederlandse jongeren geven aan ook te worden gediscrimineerd vanwege religie. Discriminatie lijkt jongeren van alle opleidingsniveaus te treffen. Het onderzoek laat zien dat vooral hoogopgeleide jongeren zich bewust niet met berichten over discriminatie bezighoudt en de toekomstplannen daar niet op afstemt. Zij kiezen zij ervoor niet te veel bezig te zijn met negatief nieuws en willen de focus houden op hun eigen carrière.

Vooral in de leefomgeving van jongeren ligt de verklaring voor de criminaliteit onder migranten- en niet-migrantenjongeren. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kennisplatform Integratie en Samenleving. ‘Er is een duidelijk gebrek aan aansluiting tussen het migrante gezin met hulpinstanties.’ Lees meer>>

Nederlandse samenleving

Migrantenjongeren lijken anders om te gaan met discriminatie dan de wijze waarop discriminatie werd ervaren in het SCP-rapport eind 2015: ‘Werelden van Verschil’. Dat rapport liet een somber beeld zien: Marokkaans- en Turks-Nederlandse jongeren voelen zich uitgesloten en voelen zich daardoor geen onderdeel van de Nederlandse samenleving. IN het KIS-onderzoek blijkt dat 45% van de migrantenjongeren zich Nederlander voelt, 23% voelt zich Nederlands en ook verbonden met het herkomstland van de ouders. Van de Turks-Nederlandse jongeren geeft slechts 19% aan zich Nederlands te voelen.

Religie

Opmerkelijk is dat migrantenjongeren veel waarde hechten aan religie: 40% van de migrante jongeren zegt belang te hechten aan de religie, dat is 2 keer hoger dan christelijke jongeren. Ondanks dat autochtone en migrantenjongeren sterk overeenkomstige toekomstbeelden hebben, aldus de onderzoekers, hoort daar voor migrantenjongeren ook bij de wens om ‘later meer bezig te zijn met het geloof’. Deze wens uiten jongeren met een islamitische achtergrond sterker dan jongeren met een christelijke achtergrond.

Onderwijs

Volgens onderzoeker Eva Klooster van het Verwey-Jonker Instituut onderstreept het rapport hoeveel het onderwijs bijdraagt aan het welbevinden en het positieve toekomstbeeld van migrantenjongeren. ‘Maar ook waarschuwt de verkenning ons voor het gevaar dat bij hedendaagse vraagstukken te gemakkelijk een verklaring wordt gezocht in afkomst en etniciteit’, aldus Klooster.

Weerbaar

De conclusie van de onderzoekers is dat: ‘Tegen de achtergrond van de huidige onzekerheden op de arbeidsmarkt en nationale en internationale spanningen, tekent zich een nieuwe weerbare groep jongeren met een migratieachtergrond af. Een van de kenmerken van deze nieuwe groep lijkt te zijn dat zij hun toekomstplannen afstemmen op hun persoonlijke interesses. Deze migrantenjongeren zijn, vaker dan de vorige generatie, opgevoed door ouders die (hoog) opgeleid zijn.’

Polarisatie

Verder concluderen de onderzoekers dat ‘de wens van jonge gelovigen om in de toekomst serieuzer om te gaan met religie, met name sterk wordt geuit door Turks-Nederlandse en Marokkaanse Nederlandse jongeren. Het zijn ook deze jongeren die, ongeacht het opleidingsniveau, de meeste discriminatie-ervaringen rapporteren. Dat verdient aandacht in het licht van polarisatie en discriminatie in de samenleving.’

Lees meer in het onderzoek: ‘Gedeelde Toekomst’>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.