Dat blijkt uit een rondgang woensdag langs verschillende steden met een probleemwijk. Oorspronkelijk wilde Vogelaar de overeenkomsten in oktober tekenen. Door een geschil met de woningcorporaties, die de wijkaanpak moeten betalen, liep dat echter vertraging op. (Foto: Beeldbank VROM)
Amsterdam later
De nieuwste deadline van 1 maart zal in ieder geval niet door Amsterdam en Rotterdam worden gehaald. Deze twee steden tellen samen twaalf van de veertig probleemwijken.
Amsterdam stelt dat het tot 1 juni heeft om de plannen voor de aanpak af te ronden. Op dit moment onderhandelt het nog met de woningcorporaties in de probleemwijken over wie wat betaalt. Daarna gaat de stad overleggen met de bewoners van de buurten.
Rotterdam inventariseert nog
Ook Rotterdam is nog lang niet aan een overeenkomst met Vogelaar toe. De stad wil eerst in kaart brengen welke investeringen nodig zijn. Pas dan wil het een convenant met Vogelaar tekenen, aldus een woordvoerster.Bij een aantal andere steden is de vertraging minder groot.
Zo wordt de overeenkomst tussen Vogelaar en Leeuwarden op 16 april getekend. In Utrecht wordt het convenant in ieder geval na 4 maart ondertekend, omdat de gemeenteraad op die datum over het onderwerp vergadert. Schiedam is minder ver. De gemeente is nog aan het onderhandelen met de woningcorporaties.
Late toezegging
De vertraging in de plannen is onder andere te wijten aan de woningcorporaties. Eind november zeiden zij pas definitief toe om over een periode van 10 jaar 2,5 miljard euro bij te dragen aan het verbeteren van de buurten.
Volgens verschillende steden en corporaties gooide ook Vogelaar roet in het eten. De minister eist dat de plannen die steden en woningcorporaties gaan uitvoeren niet ouder zijn dan acht maanden. In sommige wijken kwamen de twee partijen echter al eerder een aanpak overeen, en bleef dus weinig geld over voor additionele plannen. (ANP)