Dinsdag presenteert het kabinet officieel zijn plannen voor volgend jaar. Vorige week donderdag lekten de miljoenennota en de afzonderlijke begrotingsstukken al uit. In de eerste reacties lieten de oppositiepartijen meteen weten de plannen geen antwoord te vinden op de gevolgen van de internationale schuldencrisis. Maandag kwamen ze na elkaar met hun ’tegenbegroting’.
Zorgtoeslag
De grootste oppositiepartij PvdA stelt dat de overheidsfinanciën op orde te brengen zijn zonder kwetsbare mensen op te zadelen met tal van bezuinigingen. De partij wil de kabinetsplannen voor in totaal 3,6 miljard euro verspijkeren door onder meer bezuinigingen op de zorgtoeslag, de kinderopvang en de huurtoeslag te schrappen. Net als de SP wil de PvdA haar wensen betalen door onder meer een belastingtarief in te voeren voor inkomens boven 150.000 euro. Bij de PvdA is dat 60 procent, bij de SP 65 procent.
Zorg
De SP vreest dat het kabinet de economie kapotbezuinigt en wil daarom 1,5 miljard euro extra investeren. De partij stelt voor bezuinigingen in de zorg, op de kinderopvang, op de huurtoeslag en op de sociale werkplaatsen terug te draaien.
AOW
D66 schrapt in de tegenbegroting ingrepen bij het openbaar vervoer, ontwikkelingssamenwerking en de kinderopvang. D66 wil die wensen financieren door onder meer de AOW-leeftijd vanaf volgend jaar in kleine stapjes te verhogen, het ontslagrecht te hervormen en de duur van een werkloosheidsuitkering te verkorten.
Belastingen
In haar tegenbegroting richt GroenLinks zich vooral op het creëren van werk. Zo moeten de tarieven in de eerste twee schijven van de inkomstenbelasting omlaag. Dat moet de lasten voor de burgers met 3,2 miljard euro verlichten en zo werken lonender maken. De partij betaalt dat onder meer door belastingen te vergroenen en te verhogen.
Kinderen
De ChristenUnie wil gezinnen met meer dan twee kinderen tegemoetkomen die volgens de partij hard worden getroffen door het kabinet. Ingrepen bij de geestelijke gezondheidszorg worden in de tegenbegroting van de ChristenUnie verzacht.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: ANP/ANP-Photo
Het is een kwestie van geld. De uitdijende zorg met een hoeveelheid van voorzieningen is niet meer betaalbaar. Alle voorzienignen hebben een dusdanige “aanzuigende” werking dat kosten exhorbitant kunnen toenemen.
Natuurlijk moeten de chronisch zieken zorg blijven ontvangen, echter ook moet de overheid in staat zijn om dit verantwoord te blijven financieren. Temeer omdat chronisch zieken niet alleen gebruik maken van de zorg maar ook veelal van de sociale zekerheden. In deze dus een opeenstapelingen van gelden.
Bezuinigingen zullen pijnlijk zijn en blijven, echter helaas noodzaklijk om in de toekomst het hele zorg- en sociaal stelsel betaalbaar te houden.
Ben zeer benieuwd.
De minst draagkrachtigen en diegen die de minste energie en weerbaarheid hebben worden op allerlei manieren gekort.
Ze zeggen wel eens kinderen zijn hard.
Maar ik zeg altijd: volwassenen ook en die laten niet blijken dat ze volwassen zijn.
Grote honden bijten elkaar niet.
Maar chronisch zieken zijn al jaren de dupe.
Niet alleen nu dit jaar!!!
Ik ben moeder van 2 chronisch zieke kindern, je wil niet weten wat allemaal hebben meegemaakt en hoe strijdbaar je soms moet zijn. Ik ben blij datik mijn periode er bijn heb opzitten. Diegen die na ons komen en hetzlefde hebben als wij die hebben he tnog veel en veel zwaarder dan wij. Wij hebben veel voorzieningen zien verdwijnen. Ik kan er mij nu niet meer druk om maken want dan raken wij in de stressssss…..
Ik probeer nu een beetje voor mij zelf te leven.