Het OranjeHuis in Alkmaar was een van de eerste blijf-van-mijn-lijfhuizen waarvan de locatie niet meer geheim was. Het ontwikkelde een geheel nieuwe methodiek: de hulpverleners richten zich niet meer alleen op de vrouw als slachtoffer.
Doorbreken traditionele geheimhouding Oranjehuis
Het doorbreken van de traditionele geheimhouding van de locaties van vrouwenopvanghuizen is een belangrijk aspect van moderne hulpverlening. Er wordt steeds meer ingezet op het zichtbaar maken van deze opvangvoorzieningen, in plaats van de slachtoffers te verbergen. Het doel is niet langer om de vrouwen in stilte te beschermen, maar om huiselijk geweld openlijk aan de kaak te stellen.
Het Belang van Zichtbaarheid
Er is een paradigmaverschuiving gaande in de aanpak van huiselijk geweld, waarbij het Oranjehuis in Alkmaar een voortrekkersrol speelt. Journalist Sigrid Starremans bezocht dit opvanghuis voor het Zorg + Welzijn magazine en ontdekte dat de aanpak gericht is op het ontrafelen van de oorzaken van huiselijk geweld. Deze benadering betrekt niet alleen het slachtoffer, maar ook het hele gezin, familie en zelfs de buurt bij de hulpverlening.
De Nieuwe Koers
Het Oranje Huis is niet het enige vrouwenopvanghuis dat deze nieuwe koers volgt. Ook Hera Vrouwenopvang in Nijmegen heeft ervoor gekozen om haar pand in het centrum te verlaten en te verhuizen naar een wooncomplex in een gewone woonwijk. Deze veranderingen benadrukken het belang van openheid en toegankelijkheid in de strijd tegen huiselijk geweld.
Zichtbaarheid en openheid Oranjehuis
Zichtbaarheid en openheid in de vrouwenopvang zijn essentieel om effectieve hulp te kunnen bieden aan slachtoffers van huiselijk geweld. Het loslaten van geheime adressen draagt bij aan het ontrafelen van de complexe dynamiek achter gewelddadige relaties en maakt het mogelijk om de benodigde hulp te bieden aan alle betrokkenen. Deze nieuwe aanpak markeert een positieve stap voorwaarts in de strijd tegen huiselijk geweld.
Bron: Foto: Guido Haullussy