Bij ongewijzigd beleid dreigt dit jaar een verlies van 38 miljoen euro. Om te kunnen overleven wil het concern reorganiseren en op jaarbasis 32 miljoen euro bezuinigen. Orbis hoopt door de maatregelen 3400 arbeidsplaatsen te kunnen behouden.
Gebundeld
Orbis Medisch en Zorgcentrum omvat een groot zorgcomplex, waarin verschillende zorgactiviteiten zijn gebundeld: ziekenhuis, zorgcentra, thuiszorg, huishoudelijke hulp en ggz. Het concern is actief op het gebied van zorg, dienstverlening, wonen en welzijn in Zuid- en Midden-Limburg. Orbis Medisch en Zorgconcern wil aan patiënten en cliënten de totale zorgketen bieden, van voor de geboorte tot aan de dood.
Uit de pan rijzen
Inmiddels blijkt dat de exploitatiekosten de pan uitrijzen. Het concern geeft zelf als oorzaak aan: de lasten van de investeringen in het Orbis Medisch Centrum. Daarnaast de te hoge kosten van de divisieactiviteiten van met name Orbis Thuis (thuiszorg en verpleeg- en verzorgingshuizen) en de te lage productiviteit bij de thuiszorgorganisatie. Daarnaast zijn er de hoogopgelopen kosten van de ondersteunende activiteiten, de overhead.
Verwarde organisatie
De financiële man van de raad van bestuur, Maarten van der Vorst, zei bij zijn aantreden in oktober 2008 ’een verwarde en wegglijdende organisatie’ aangetroffen te hebben. ‘Er werd niet gezegd: wat kan ik me veroorloven, maar: wat zijn mijn wensen.’ Dat leidde tot ernstige financiële problemen in de hele organisatie, bij de nieuwbouw van het ziekenhuis, de verpleeghuizen tot aan de thuiszorg. Over de hele linie moet gesneden worden.
Versnelde aflossing
De vroegere raad van bestuur werd vervangen, een nieuw plan werd aan de banken voorgelegd. ‘Doen we niks, dan zijn we binnen zes maanden failliet,’ aldus Van der Vorst. De banken geven Orbis nog tot oktober de tijd om orde op zaken te stellen. Dat betekent de versnelde aflossing van 360 miljoen euro.
‘We moeten 2009 overleven, dan hebben we een mooie toekomst,’ volgens Van der Vorst. ‘Orbis is in Nederland het enige zogenoemde ziekenhuis van de 21e eeuw en laat daarmee andere ziekenhuizen qua innovatie zeker vijf tot tien jaar achter zich,’ aldus bestuursvoorzitter Cees Sterk. Maar dat heeft wel een prijskaartje gehad, zegt hij erbij.
Sociaal plan
Op dit moment ontbreekt nog het geld voor een sociaal plan, zegt Van der Vorst. Hierover zijn gesprekken gaande met onder meer de gemeente, de provincie en zorgverzekeraars. De komende tijd gaat Orbis met de vakbonden om tafel zitten.
Inspectie
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat woensdag poolshoogte nemen bij het zorgconcern in Sittard. Het ontslag van honderden medewerkerskan een risico vormen voor de kwaliteit van de zorg, schrijft minister Ab Klink (Volksgezondheid) dinsdag aan de Tweede Kamer. De inspectie wil woensdag bekijken of het nodig is Orbis scherper in de gaten te gaan houden. Klink schrijft dat hij ook de financiële ontwikkelingen op de voet zal volgen.
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Bron: ANP/website Orbis