Als de werkgever dat niet mogelijk maakt, dreigt voortijdige uitval, blijkt uit een dinsdag gepubliceerde panelenquête van Nivel, het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg.
Onaantrekkelijk
Van het zorgpersoneel is 14 procent ouder dan 55 jaar. In de toekomst dreigt een personeelstekort in de zorg, onder meer door de vergrijzing. Door het lichamelijk zware werk en de onregelmatige werktijden, is het voor oudere werknemers relatief onaantrekkelijk om in de zorg te blijven werken. Terwijl hun collega’s juist vinden dat oudere werknemers zoveel mogelijk voor de zorg behouden moeten blijven. Ze zijn ervaren, relatief stressbestendig en loyaal.
Prettig
Zorgpersoneel wil volgens NIVEL-onderzoeker Anke de Veer even vaak tot 65 jaar doorwerken als werknemers in andere sectoren. Maar niet altijd kan het werk minder zwaar gemaakt worden. Niet alle werknemers willen wanneer ze ouder worden zich meer richten op begeleiding of administratie. Ook bepaalde technologie om het werk te verlichten is niet altijd inzetbaar. Werkgevers moeten met werknemers in gesprek blijven om het werk prettig te houden.
Panel
het panel bestaat uit ongeveer 1350 verpleegkundigen, verzorgenden, sociaalagogen en helpenden. Zij zijn werkzaam in ziekenhuizen, de psychiatrie, thuiszorg, gehandicaptenzorg en in verpleeg- en verzorgingshuizen.
Bron: ANP/Nivel/ANP-Photo
Het is te hopen dat de zorgorganisaties zelf in de gaten hebben welke waardevolle kennis men vaak in huis heeft met de oudere medewerkers. Zij zijn het kapitaal van de organisatie. De oudere medewerkers zijn er vaak aan toe om hun kennis en vaardigheden over te dragen. Dit is een heel natuurlijk proces.