Leerlingen van 18 jaar zijn bij wet volwassen en hoeven om die reden niet meer bij hun ouders aan te kloppen voor allerlei goedkeuringen en handtekeningen, ook niet als ze zich aanmelden bij een school. De Jonge vindt dat dat wel zou moeten, tot 23 jaar. ‘Het is toch gewoon niet zo dat je na je 18e verjaardag ineens volwassen bent?’, aldus De Jonge, die al langer pleit voor meer ouderbetrokkenheid bij meerderjarige leerlingen.
Schooluitval
Rotterdam kampt met forse uitval van leerlingen boven de 18 jaar. In het schooljaar 2010/2011 was bijna 80 procent van de voortijdig schoolverlaters in Rotterdam ouder dan 18 jaar. Daarom ziet hij graag dat leerlingen tot 23 jaar worden verplicht naar school te gaan en niet tot 18 jaar zoals nu het geval is.
Duwtje in de rug
De Jonge stelde op het congres dat jongeren van 18 jaar weliswaar bij wet volwassen zijn, maar dat ouders toch echt niet stoppen als opvoeder na het verjaardagsfeest van hun kind. ’18-plussers in het mbo kunnen dat duwtje in de rug van hun ouders goed gebruiken. Als de betrokkenheid van ouders goed werkt, dan doet die leeftijd er niet toe. Wie vindt het nu niet prettig om te worden gesteund, zeker als je de motivatie even niet kan vinden.”
Bij wet
In het middelbaar beroepsonderwijs bestaan wel al verschillende initiatieven om 18-plussers in de schoolbanken te houden. Zo worden ouders meer betrokken bij de opleiding van hun volwassen kind, bijvoorbeeld door intakegesprekken en voortgangsverslagen op te sturen. Maar dat is volgens De Jonge allemaal nog te vrijblijvend. Hij wil het graag bij wet geregeld hebben. ‘Dat laat onverlet dat regionale opleidingscentra (roc) er nu al mee kunnen beginnen.’
Bron: ANP / ANP Photo, Ilvy Njiokiktjien